Aj celiaci si u nás prídu na svoje! Navyše je tento koláč taký dobrý, že by ho mali vyskúšať aj tí, ktorí alergiou na lepok netrpia. Kombinácia čerstvých jahôd, vanilky a kokosu si totiž zamiluje úplne každý!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 120 ml kokosového mlieka (z konzervy)
- 100 g bezlepkovej múčnej zmesi
- 30 g trstinového cukru
- 30 g cukru
- 20 g masla
- 2 vajcia
- 1 štipka soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva (bez lepku)
- 1/2 lyžičky vanilkovej pasty
Na polevu:
- 300 g jahôd, čerstvých
- 20 g strúhaného kokosu
Na posýpku:
- 80 g bezlepkovej múčnej zmesi
- 45 g práškového cukru
- 40 g studeného masla
- 10 g strúhaného kokosu
- 4 g vanilkového cukru
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva (bez lepku)
Postup
- Jahody umyte, očistite a nakrájajte.
- Dajte bokom.
- Na posýpku zmiešajte v mise múku, cukor, vanilkový cukor, strúhaný kokos a prášok do pečiva.
- Pridajte maslo a všetko rukami prehneťte, kým vám nevznikne drobivá zmes.
- Vložte posýpku do chladničky.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia (horný-spodný ohrev).
- Vymažte tukom pružinovú tortovú formu.
- Na cesto dajte kokosové mlieko a maslo do hrnca a zahrievajte na strednom plameni, kým sa maslo nerozpustí.
- Odstavte a nechajte opäť mierne vychladnúť.
- Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
- V inej mise šľahajte ručným mixérom vajcia s dvoma druhmi cukru a vanilkou po dobu 3 minút do krémova.
- Vmiešajte zmes múky a masla a kokosu.
- Cesto nalejte do formy a posypte strúhaným kokosom.
- Navrch rozložte jahody a posypte kokosovou posýpkou.
- Jahodový koláč pečte asi 40 minút.
- Po 20 minútach prikryte kusom alobalu.
- Nechajte koláč vychladnúť mimo rúry, kým ho vyberiete z rúry.
- Dobrú chuť!