Tento celozrnný mrkvový koláč chutí najlepšie odležaný, tak si vyhraďte viac času, pokiaľ si chcete naozaj pochutnať. A ak toľko času nemáte, vyskúšajte recept na mrkvové muffiny na sladko aj slano .
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 3 veľké mrkvy najemno nastrúhané
- 1 hrnček špaldovej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- ¾ hrnčeka olivového alebo repkového oleja
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 až 3 lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- hŕstka nasekaných vlašských orechov (alebo aj iných druhov), podľa chuti môžete pridať aj hrozienka
Na krém:
- 1 ks kyslej smotany
- 1 ks alebo vanička tvarohu
- med na dosladenie
Postup prípravy:
- Najprv rozšľahajte cukor, vajíčka a olej.
- Do misy pridajte všetky suché ingrediencie.
- Potom opatrne vmiešajte aj nastrúhanú mrkvu a orechy.
- Pečte vo vymastenej a vysypanej forme v rúre rozohriatej na 180 °C.
- Doba pečenia je asi 30 minút, radšej cesto kontrolujte špajľou.
- Medzitým pripravte krém: tvaroh a kyslú smotanu zmiešajte a podľa potreby oslaďte medom.
- Krém namažte, až koláč vychladne.
- Vrch môžete ešte posypať plátkami mandlí alebo kúskami orechov na dozdobenie.
- Skladujte v chladničke.