Tiež máte radi koláče s chrumkavou posýpkou? Upečte si tento recept – je rýchly a jednoduchý.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva
- ¾ hrnčeka cukru krupica
- 1 kávová lyžička vanilkového extraktu alebo semienok z vanilkového struku
- ½ kávovej lyžičky citrónovej kôry
- ½ hrnčeka masla izbovej teploty
- 2 vajcia
- slivky
Drobenka:
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ hrnčeka cukru krupica
- ¼ kávovej lyžičky mletej škorice
- ½ hrnčeka masla izbovej teploty
Postup prípravy:
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- V miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Pridajte cukor, vanilkový extrakt, čerstvú citrónovú kôru, maslo a vajcia.
- Všetky ingrediencie vymiešajte do hladkého a krémovitého cesta.
- Pripravte si guľatú formu s priemerom 22 centimetrov – vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Cesto rovnomerne vylejte na pripravenú formu.
- Slivky očistite a nakrájajte na plátky.
- Opatrne ich začnite usporiadane skladať na cesto vo forme.
- Akonáhle máte hotovo, pripravte si posýpku.
- Do misky vložte múku, cukor, škoricu – všetko zmiešajte.
- Potom k sypkej zmesi dajte maslo izbovej teploty a ingrediencie spojte – mali by vzniknúť omrvinky, podľa hustoty prisypte múku alebo maslo.
- Vzniknutú posýpku nasypte na slivky v koláči.
- Pečte po dobu 50 minút na 180 stupňov – kým horná časť ľahko nezezlátne.