Upečená čerstvá červená repa zabalená do chrumkavého lístkového cesta s krémovou syrovou polevou? No, neznie to priamo božsky?
Čo budeme potrebovať
Na repe
- 250 g červenej repy (sírovej)
- 3 vetvičky tymiánu
- 2 lyžice olivového oleja
- 40 g masla
- 2 lyžice hnedého cukru
- 60 ml balzamikového octu
- Plát lístkového cesta
- Hrsť rukoly
Na ricotte
- 250 g ricotty (odkvapkané)
- 60 ml hustej smotany na varenie
- 2 vetvičky tymiánu
- 20 g parmezánu (nastrúhaného)
- Kôra z ½ citróna
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Na prípravu ricotty vložíme všetky ingrediencie do kuchynského robota
- Okoreníme soľou a korením, podľa vlastných preferencií a mixujeme dohladka
- Na repu si plech na pečenie vyložíme alobalom
- Do jeho stredu umiestnime repu s tymiánom, olejom a 2 lyžicami vody
- Repu do alobalu zabalíme a vložíme do rúry
- Pečieme ju približne 30-40 minút, kým nezmäkne
- Medzitým si vyvaľkáme lístkové cesto
- Z cesta vykrojíme kruh, ktorý bude mať približne 25 cm v priemere
- Potom ju vyberieme z rúry a necháme dostatočne vychladnúť.
- Musí sa schladiť do tej miery, aby sme mohli olúpať šupku
- Repu prepolíme
- Na panvici, ktorá je vhodná do rúry, si rozpustíme maslo a cukrom a octom
- Zmes varíme po dobu 1-2 minút, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne nám hustý sirup
- Do sirupu umiestnime, reznou stranou dole, repu
- Navrch umiestnime lístkové cesto, okraje zasunieme a vložíme do rúry
- Cesto s repou pečieme 20-25 minút, kým nie je zlatisté
- Vyberieme z rúry a koláč necháme 5 minút odpočívať
- Potom ho preklopíme na servírovaciu misku alebo tanier
- Koláč podávame teplý, preliaty našľahanou ricottou a rukolou