Tento jednoduchý recept na vanilkový koláč s čerstvými čiernymi ríbezľami a chrumkavou posýpkou si zamilujete! Skvele sa hodí k šálke dobrej kávy.
Ingrediencie
Na koláč:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3/4 šálky olivového oleja
- 2 šálky čiernych ríbezlí
Na posýpku:
- 1/3 šálky hladkej múky
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
- 3 lyžice masla, zmäkčeného
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte 23 cm tortovú formu a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- V inej mise zmiešajte jogurt, vajcia, olivový olej a vanilku.
- Nalejte mokrú zmes do suchej a dobre premiešajte, kým sa nespojí.
- Cesto vložte do pripravenej formy a zasypte čiernymi ríbezľami.
- Koláč pečte 30 minút, potom pridajte posýpku.
- Zatiaľ čo je koláč v rúre, v malej miske zmiešajte ingrediencie na posýpku.
- Po 30 minútach v rúre koláč vytiahnite a posypte posýpkou.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 30–35 minút, alebo kým nebude omrvinka zlatisto hnedá.
- Vyberte koláč z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť vo forme a potom vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke.
- Užite si ho!