Okrem jabĺk a škorice je veľmi obľúbená aj kombinácia vločiek s orechmi a kokosom. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto jednoduchého receptu.
Ingrediencie:
- 1 a 1/4 šálky vriacej vody
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 a 1/3 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Poleva
- 1/4 šálky masla
- 3 PL mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 1/3 šálky nasekaných vlašských orechov
Postup:
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Do väčšej misy nasypte ovsené vločky, zalejte ich vriacou vodou a nechajte namočené, kým voda nevychladne.
- Medzitým vo veľkej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte maslo, hnedý cukor a kryštálový cukor do svetlej a nadýchanej konzistencie.
- Vmiešajte vajcia, vanilku, škoricu a muškátový oriešok a potom vmiešajte aj vychladnutú ovsenú zmes.
- Pridajte jedlú sódu a sol, potom tiež múku.
- Dôkladne premiešajte a vypracujte na cesto.
- Cesto nalejte do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút.
- Medzitým v mise zmiešajte rozpustené maslo, mlieko, vanilku, hnedý cukor, kokos a pekanové orechy.
- Po upečení vyberte koláč z rúry a pripravenú zmes rovnomerne rozotrite po povrchu.
- Potom koláč vráťte na niekoľko minút do rúry, kým kúsky kokosu nezačnú ľahko hnednúť.