Už ste niekedy ochutnali koláč z batátov? Krémové zemiaky sa krásne hodia na náplň, ktorá je obalená v drobivom krehkom ceste, to musíte jednoducho skúsiť!
Čo budeme potrebovať
- 500 g sladkých zemiakov
- 320 g lístkového cesta
- 125 g masla
- 250 g práškového cukru
- 150 ml plnotučného mlieka
- 3 vajcia
- strúhanie muškátového orieška
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička vanilkovej pasty
Postup
- Naplňte veľký hrniec vriacou vodou z kanvice, položte na platňu a zapnite na stredne vysokú teplotu.
- Celé, nelúpané batáty varte 30 minút, kým nebudú veľmi mäkké, keď ich prepichnete špičkou ostrého noža.
- Dobre sceďte a nechajte 10 minút vychladnúť, potom olúpte.
- Rúru rozpálime na 180 stupňov.
- Rozvaľkáme cesto a vyložíme ním 23 cm veľkú formu na tortu.
- Vyložte papierom na pečenie a naplňte fazuľami a pečte 20 minút.
- Odstráňte papier a fazuľu a pečte ďalších 5 minút.
- Olúpané batáty vyklopte do veľkej misy s maslom a roztlačte stláčadlom na zemiaky úplne do hladka.
- Pridajte cukor, mlieko, vajcia, korenie a vanilku a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Batátovú náplň pridajte do krusty a uhlaďte stierkou.
- Pečte 50-55 minút, kým cesto a povrch koláča nezezlátne a stred nestuhne.
- Nechajte úplne vychladnúť vo forme.