Jemná smotanová náplň s chuťou sviežeho citróna, ktorá vás očarí.
Ingrediencie
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 1/2 šálky cukor kryštál
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálky hladkej múky
- štipka soli
- 1 lyžica mlieka
- 3/4 šálky cukru kryštál
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 3/4 šálky vody
- 2 žĺtky, ľahko rozšľahané
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžica masla
- 1/2 šálky ťažkej smotany, studené
Postup
- V stredne veľkej miske pomocou elektrického ručného mixéra rozšľahajte maslo a cukor, kým nebudú krémové a nadýchané.
- Pridajte vanilkový extrakt, múku, soľ a mlieko a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nerozmiešajú.
- Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte tenké cesto.
- Pomocou okrúhleho vykrajovača na krájanie cesta vykrojte kruhy cesta.
- Každý kruh cesta pritlačte na dno a po stranách každej mini koláčovej formy.
- Pomocou vidličky niekoľkokrát prepichnite dno cesta vo formičkách a nechajte odpočívať po dobu 15-20 minút.
- Rúru predhrejte na 190°C.
- Každú formičku s cestom vyložte malým kúskom papiera na pečenie, naplňte fazuľami alebo surovou ryžou.
- Vyskladajte ich na plech a pečte 7 až 8 mínu.
- Po uplynutej dobe opatrne odoberte papiere na pečenie s ryžou či fazuľami a vráťte formičky späť do rúry a pečte ďalej, kým okraje nie sú svetlo zlatohnedé.
- Pred vybratím košíčkov z formičiek nechajte cesto vychladnúť.
- Medzitým pripravte náplň.
- Pridajte cukor, kukuričný škrob a soľ do stredne veľkého hrnca a premiešajte.
- Pridajte vodu a za stáleho miešania varte na strednom ohni, kým sa nerozpustí cukor.
- Pokračujte v miešaní, keď pridávate žĺtky, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Zmes priveďte do varu, potom odstavte z ohňa a vmiešajte maslo.
- Zmes nechajte ochladiť na teplotu miestnosti.
- Akonáhle zmes vychladne, vyšľahajte silnú smotanu elektrickým ručným mixérom, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Špachtľou jemne primiešajte šľahačku do citrónovej zmesi.
- Nakoniec rovnomerne rozdeľte náplň do vyklepnutých košíčkov.
- Pokiaľ chcete, ozdobte vrch košíčkov nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Pred podávaním nechajte aspoň 6 hodín v chladničke.