Koláša s broskyňami a smotanou

Koláša s broskyňami a smotanou

Chcete si pochutnať? Tento koláč máte prichystaný za krátky čas. Prevoňajte svoju kuchyňu!

Budete potrebovať:

Na koláčové cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • štipka soli
  • trošku veľmi studenej vody

Na broskyňovú zmes:

  • 2 lyžičky cukru
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžica múky

Na náplň:

  • 4 šálky lúpaných a nakrájaných broskýň
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice múky
  • štipka soli
  • štipka muškátového orieška
  • štvrť lyžičky mletej škorice
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 šálka cukru

Na posýpku:

  • ½ šálky hnedého cukru
  • ½ šálky múky
  • ½ lyžičky škorice
  • 4 lyžice masla

Postup prípravy:

  • Nachystajte si koláčové cesto: zmiešajte múku, soľ a maslo. Spojte ingrediencie v posýpku. Následne pomaly prilievajte vodu, až získate hladké cesto. To si na pomúčenej doske vyvaľkajte. Formu na koláč vymažte maslom a vložte na ňu cesto, ktoré prepichnete vidličkou. Je dobré cesto pred pečením zaťažiť – prikryte ho papierom na pečenie a ako záťaž použite napríklad veľkú fazuľu. Pečte štvrť hodiny na 180 °C.
  • V mise rozšľahajte žĺtky.
  • Potom pridajte múku, cukor, soľ, muškátový oriešok a mletú škoricu. Šľahajte.
  • Pridajte kyslú smotanu a vanilku. Dobre premiešajte.
  • Väčšiu časť broskýň vložte na koláčové cesto. Menšiu časť zmiešajte so zmesou na broskyne: s múkou, cukrom a škoricou.
  • Nachystajte s posýpku: zmiešajte múku, cukor, maslo a škoricu v mise a všetko dobre zmiešajte.
  • Pečte na 200 °C prvých 15 minút. Koláč vyberte a hore vložte broskyňovú zmes.
  • Pečte ďalších 15 minút.
  • Potom pridajte posýpku a pečte opäť 15 minút.
  • Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť v izbovej teplote.
koláč s broskyňami as kyslou smotanou
Zdroj foto: smittenkitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.