Už ste o ňom počuli? O tomto úžasnom zdravom a všestrannom nápoji, ktorý je známy už takmer 2 000 rokov?
Áno, alebo nie. Napriek tomu musíte skúsiť tieto recepty na kombuchu. Sú skutočne fantastické. Recepty na tento nápoj sú jednoduché, skvele popísané a nájdete u nich množstvo typov, ako docieliť úspešného konca. Zároveň sa dozviete čím tento zdravý nápoj ochutiť, aby bol ešte lepší ako najlepší!
Dúfam, že som vás dostatočne navnadila a vy sa ihneď do jej výroby pustíte!
Naše recepty
Citrónová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy pridajte kôru a šťavu z 1 citróna a 1-2 lyžičky strúhaného zázvoru a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme pred podávaním.
Kombucha s lesným ovocím
Do 750 ml kombuchy pridajte hrsť nakrájaných jahôd, čučoriedok alebo roztlačených malín a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme na podávanie.
Mangová kombucha
Nakrájané mango rozdeľte do fliaš a potom nalejte do fliaš s fermentovanou kombuchu. V každej fľaši ponechajte asi 3 centimetre miesta nad uzáverom. Uzavrite fľaše. Skladujte kombuchu vo fľašiach pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla a počkajte 1 až 3 dni, než sa kombucha nasýti.
Čo je liečivá huba: kombucha
Kombucha je perlivý sladkokyslý nápoj vyrobený z čaju. Mnoho ľudí hovorí, že pomáha zmierniť alebo predchádzať rôznym zdravotným problémom, od vypadávania vlasov po rakovinu a AIDS. Existuje len málo vedeckých dôkazov na podporu týchto tvrdení, ale niektoré zložky nápoja pre nás môžu byť dobré.
Kombucha existuje už takmer 2000 rokov. Najprv sa varila v Číne a potom sa rozšírila do Japonska a Ruska. V Európe sa stala populárnou na začiatku 20. storočia. Predaje sú na vzostupe, pretože jej predchádza povesť zdravého a energetického nápoja.
Zdravotné účinky kombuchy
Benefity
Zástancovia hovoria, že pomáha tráveniu, zbavuje telo toxínov a zvyšuje energiu.
Hovorí sa tiež, že posilňuje imunitný systém, pomáha schudnúť, odstrániť vysoký krvný tlak a srdcové choroby a predchádzať rakovine.
Ale pre tieto tvrdenia neexistuje mnoho dôkazov na podporu.
Tvrdenie o schopnosti kombuchy zlepšovať trávenie pochádzajú zo skutočnosti, že fermentácia vytvára probiotiká. Probiotiká pomáhajú pri hnačkách a syndróme dráždivého čreva a môžu dokonca posilniť váš imunitný systém.
Keď je kombucha vyrobená zo zeleného čaju, to tiež prináša určité výhody. Patrí sem výskyt zlúčenín, ktoré pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia vaše bunky pred poškodením. Zelený čaj vám tiež môže pomôcť spaľovať tuky a chrániť vás pred srdcovými chorobami.
Štúdie na zvieratách ukazujú, že nápoj okrem iného znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
1. Kombucha je potenciálnym zdrojom probiotík
2. Kombucha môže pomáhať spaľovať tuky
3. Kombucha obsahuje antioxidanty
4. Kombucha môže zabíjať baktérie
5. Kombucha môže znížiť riziko srdcových chorôb
6. Kombucha môže pomôcť zvládnuť diabetes
7. Kombucha môže pomôcť chrániť pred rakovinou
Na podporu zdravia je tiež dobré siahnuť po takzvaných smoothie nápojoch. Sú to rozmixované kúsky čerstvého alebo aj mrazeného ovocia či zeleniny. Ich hlavnou výhodou je, že sú hotové hneď a nemusíte na nich čakať kým prejdú procesom fermentácie. Takže si ich môžete priplávať, kým príprava domácej kombuchy nebude na konci!
Vyskúšajte naše recepty na ovocné smoothie alebo aj na smoothie so zeleninou , vyberie si každý.
Negatívne účinky
Výroba kombuchy znamená nechať množiť baktérie v tekutine, ktorú budete piť. Mnohé z baktérií sú považované za probiotiká, ale pokiaľ nie sú správne pripravené, môžu v tekutine rásť škodlivé baktérie alebo plesne.
Od polovice 90. rokov bolo hlásených niekoľko prípadov ochorenia a najmenej jedno úmrtie u ľudí, ktorí pili kombuchu. Ochorenie zahŕňalo problémy s pečeňou, nahromadenie kyseliny mliečnej v tele, alergické reakcie a nevoľnosť.
Niektoré organizácie neodporúčajú pitie kombuchy kvôli riziku otravy a malým dôkazom o jej prínosoch.
Iné organizácie ale hovoria, že kombucha je bezpečná, keď je správne pripravená. Pokiaľ ho vyrábate doma, odborníci odporúčajú používať sklenené, nerezové alebo plastové nádoby. Udržujte všetko hygienicky ošetrené, vrátane vašich rúk.
Kde kúpiť kombuchu
Kombucha sa v dnešnej dobe dá kúpiť v každej zdravej výžive, alebo sa dokonca dá objednať v online obchodoch so zdravou výživou alebo v lekárňach.