Ak chcete ríbezle ako ovocný kompót, určite musíte vyskúšať tento recept, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a skvelým výsledkom.
Ingrediencie:
- 1 kg ríbezlí podľa voľby
- asi 250 g trstinového cukru (podľa sladkosti ríbezlí)
- voda podľa množstva, naplnenia a veľkosti pohárov
Postup:
- Ríbezle vyperte a očistite
- Ríbezle zmiešajte s cukrom
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a vypnite
- Do čistých pohárov nasypte asi do ¾ zmes ríbezlí a cukru
- Ríbezle s cukrom zalejte skoro po vrch pohára vodou a poháre zavíčkujte
- Naplnené a zaviečkované poháre dajte do vriacej vody na cca 10 minút a nechajte vychladnúť.
Na tomto výbornom kompóte z ríbezlí si môžete pochutnávať do ďalšej úrody ríbezlí.
Skúste zmiešať dva druhy ríbezlí a budete mať farebný kompót, ale pozor! Guličky by mali byť zhruba rovnako veľké.
Ak chcete kompót vylepšiť, môžete pridať do pohára kúsok škorice, alebo napríklad badiánu.