Bojíte sa, že hovädzie mäso bude tvrdé „ako podošva“? Stavte na konfitovanie, obľúbenú kulinársku techniku starú už mnoho storočí. Jediné, čo budete potrebovať, je dostatok času!
Ingrediencie
Hovädzie mäso
- 800 g hovädzích líčok
- 4 šálky sadla, hovädzieho loja
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky cukru
- 6 kusov klinčekov
- škorica
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
Karamelizovaný kvaka
- 4 kusy kvaka
- 10 kvetných stvolov cesnaku
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1/4 šálky šťavy vyvarenej pri konfitovaní mäsa
Postup
- Vložte sójovú omáčku, prelisovaný cesnak, cukor a všetky korenia do igelitového vrecka, premiešajte a pridajte aj hovädzie líčka.
- Opäť pretrepte a pevne utesnené vrecko vložte na 2-3 dni do chladničky.
- Po uplynutí tejto doby v hrnci roztavte masť, pridajte hovädzie líčka a zakrytý hrniec následne vložte do rúry predhriatej na 100 ° C a pomaly pečte do doby, kým nebude mäso úplne mäkké (aspoň 4 hodiny).
- Približne 15 minút pred koncom doby pečenia zľahka orestujte na panvici nakrájaný kvaka.
- Pridajte cukor a restujte až do okamihu, kým cukor začne hnednúť a karamelizovať.
- Pridajte šťavu vyvarenú pri konfitovaní, sójovú omáčku spoločne s nakrájanými kvetnými stvolmi cesnaku a varte do okamihu, než sa na kvačinu vytvorí glazúra.
- Po vybratí môžete ešte hovädzie líčka vložiť na panvicu a zľahka z oboch strán orestovať.
Kvaka sa zatiaľ ako príloha v slovenskej kuchyni príliš nevyužíva, jeho karamelizovaná verzia vás ale ľahko presvedčí o tom, že je to škoda.