K mäsu, syru alebo len tak k pivu snáď neexistuje lepší doplnok, než sú kozie rohy. Zaváranie vám umožní vytvoriť ľahko a rýchlo dobrotu, ktorú môžete servírovať najrôznejšími spôsobmi. Užite si radosť z domáceho zavárania vďaka jednoduchému postupu, ktorý vám umožní vychutnávať si papričky po celý rok.
Ingrediencie
- 300 g kozích rohov
- voda podľa potreby
- 200 ml octu
- 60 g cukru
- 20 g soľ
- 1 lyžička oleja
- 3 guličky čierneho korenia
- 1 gulička nového korenia
- ⅓ bobkového listu
- ¼ lyžičky hořčicových semienok
- 1/2 lyžičky zázvoru
Postup
- Kozie rohy dôkladne umyte. Ak nájdete medzi nimi pokazené časti, odstráňte ich. Teraz si pripravte nálev. Do hrnca nasypte cukor, soľ, vodu a ocot. Zmes varte, kým sa cukor nerozpustí – potrvá to približne 4 minúty.
- Potom naplňte sterilizovaný pohár olejom, čiernym korením, novým korením, bobkovým listom, horčicovými semienkami a zázvorom. Ten môžete nastrúhať alebo nakrájať na plátky. V každom prípade ho najskôr ošúpte.
- Do pohára vložte kozie rohy a všetko zalejte pripraveným nálevom. Následne vložte poháre do hrnca, ktorého dno vyložte čistou utierkou. Vďaka tomu zabránite poskakovaniu pohárov. Položte ich do hrnca tak, aby sa ich steny vzájomne nedotýkali a zalejte ich vodou až po viečka.
- Kozie rohy varte pri teplote vody 85 °C počas 30 minút. Potom poháre vyberte z hrnca a umiestnite ich na uterák viečkom dole, kde ich nechajte voľne vychladnúť.
- Zavarené kozie rohy nechajte 14 dní odpočívať. Len tak dosiahnete tú najlepšiu chuť. Poháre skladujte na temnom a chladnom mieste. Po otvorení obsah skonzumujte čo najskôr a uchovávajte ho v chladničke.