Pripravte si lahodné zelené fazuľky. Zaváranie na slano zvládnete, aj keď s varením ešte len začínate. Vďaka jednoduchému postupu môžete mať fazuľky plné vitamínov po ruke po celý rok. Skvele sa hodí ako príloha k hlavnému jedlu, malá desiata alebo doplnok do šalátov. Môžete ich použiť aj pri varení omáčok alebo do polievok.
Ingrediencie
- 4500 g zelených fazuliek
- 3500 ml vody
- 4 lyžice octu
- soľ podľa potreby
Postup
- Zelené fazuľky umyte a odrežte z nich stopky. Potom nimi naplňte sterilizované poháre s 3 cm priestorom v hornej časti. Sterilizáciu nepodceňujte. Vďaka nej minimalizujete riziko znehodnotenia pokrmu baktériami.
- Následne do každého pohára vlejte lyžicu octu a vsypte soľ. Do pollitrových pohárov vsypte po ½ lyžičke soli. Pokiaľ budete plniť litrové poháre, vsypte do každého z nich 1 lyžičku soli.
- Fazuľky zalejte vodou tak, aby boli úplne ponorené a poháre pevne uzavrite sterilizovanými viečkami.
- Následne ich vložte do hrnca s dnom vyloženým čistou utierkou a zalejte ich vodou. Pollitrové poháre zavárajte 20 minút a litrové 25 minút.
- Zavarené zelené fazuľky v slanom náleve vyberte a nechajte ich 12–24 hodín voľne chladnúť pod utierkou. Následne ich skladujte na temnom a chladnom mieste. Po otvorení ich obsah čo najrýchlejšie skonzumujte a uchovávajte ho v chladničke.