Zdá sa vám, že cuketa patrí skôr do tých slaných pokrmov? Ba nie, už ste skúšali cuketový kompót? Mnoho ľudí ho prirovnáva k ananásu. Vyskúšajte a uvidíte sami.
Budete potrebovať
- cuketa
- voda
- cukor
- škorica
- citrón, pomaranč
- kyselina citrónová
- ananásová esencia
Všetko množstvo ingrediencií závisí od vašej chuti.
Postup prípravy
- Cukety olúpeme, zbavíme semienok a umyjeme.
- Nakrájame ju na malé kúsky a vložíme do misy, kde cuketu zalejeme vodou a pridajte ocot podľa chuti.
- Dajte misu s cuketou do chladničky a nechajte ju aspoň 12 hodín odležať.
- Potom pridajte cukor, kúsok škorice a varte do doby, kým cuketa zosklovatí.
- Akonáhle je cuketa uvarená, vyberte ju a dajte ju bokom.
- Do zvyšnej šťavy vložte plátky citróna, šťavu z dvoch pomarančov a ananásovú esenciu – krátko povarte.
- Nakoniec šťavu preceďte a nechajte vychladnúť.
- Kocky cukety vložte do pohárov, ktoré ste vopred sterilizovali.
- Cuketu zalejte vychladnutým nálevom.
- Zaviečkujte a varte pri teplote 80 stupňov 20 minút.
- Potom pohár otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
- Uskladnite v pivnici či špajze.