Do octu je možné naložiť takmer všetky druhy húb (vynikajúce sú václavky, rýdzo, kĺzky a všetky hríbovité huby). Do pohárov vždy dávajte iba jeden druh.
Na 8 pohárov s objemom 200 ml budete potrebovať
- 2 kg drobných hríbikov, pokrájaných
- 2 mrkvy, pokrájané na kolieska
- 3 cibule, nakrájané na kolieska
- soľ podľa chuti
- 250 ml octu
- 1 lyžica soli
- 2 lyžice krupicového cukru
- 10 guličiek čierneho korenia
- 3 guličky nového korenia
- 1 lyžica horčičného semienka
- 2 bobkové listy
Postup prípravy
- Do hrnca dajte 750 ml vody a všetky ostatné suroviny na nálev (ocot, soľ, cukor, čierne korenie, nové korenie, horčičné semienko a bobkové listy).
- Päť minút povarte a udržujte horúce.
- Medzitým vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a na dve minúty do nej ponorte pokrájané huby.
- Sceďte ich a naplňte do horúcich čistých pohárov.
- Pridajte kolieska mrkvy a cibule, zalejte horúcim nálevom.
- Zaviečkujte a otočte dnom nahor.
- Tento spôsob ,zavarenia‘ by mal stačiť – ak niektoré poháre tečú alebo sa viečka vypúlili, postavte ich do pekáča (viečkom nahor), zalejte asi do tretiny horúcou vodou, predhrejte rúru na 80 ° C a dvadsať minút zavárajte.
Máme pre vás tiež recepty na tú najlepšiu hubovú smaženicu na niekoľko spôsobov. Inšpirujte sa!