Je známe, že pokiaľ sa rozhodnete zavárať jahody bez cukru, musíte počítať s tým, že vám dlho nevydržia a aj po otvorení budú kyslé. Môžete však použiť ako náhradu cukru ovocnú fruktózu.
Budete potrebovať
- jahody
- vodu
Postup prípravy
- Najskôr si sterilizujte zaváracie poháre.
- Jahody umyte a zbavte stoniek.
- Veľké jahody prekrájajte na polovice či štvrtiny – tie menšie nechajte vcelku.
- Jahody dajte do pohárov a zalejte prevarenou vodou po okraj – zaviečkujte.
- Poháre naskladajte do zaváracieho hrnca – nedávajte ich tesne k sebe, zalejte vodou – tak, aby boli celé ponorené.
- Varte na 85 stupňov 20 minút.
- Akonáhle máte hotovo, poháre nechajte ešte 5 minút odstáť a potom vytiahnite.
- Obráťte viečkom dole a nechajte vychladnúť.