Pri konzervovaní bravčového mäsa si môžete bravčové nakombinovať – skúste bravčový bôčik, krkovičku a pliecku alebo bravčové koleno.
Budete potrebovať
- 2 kg bravčového bôčika
- 2 kg bravčovej krkovice
- 2 kg bravčové pliecko
- 6 plátkov anglickej slaniny
- soľ
- korenie
- drvená rasca
- cesnak
- voda
- tymian
- olej
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Najskôr mäso očistite, zbavte šliach, prebytočného tuku a umyte.
- Mäso nakrájajte na menšie kúsky – tak, aby sa zmestili do pohárov.
- Vyrobte si marinádu – zmiešajte soľ, korenie, rascu, drvený cesnak a tymián s trochou oleja.
- Nakrájané kúsky mäsa naložte do marinády a nechajte pár hodín odležať v chladničke.
- Pripravte si veľký pekáč na mäso a vymažte ho trochou masti.
- Kúsky mäsa vložte do pekáča, podlejte trochou vody a pečte tak, ako ste zvyknutí.
- Medzitým si poriadne sterilizujte zaváracie poháre a viečka.
- Do usušených pohárov upečené mäso vkladajte ešte horúce.
- Zalejte trochou vody alebo výpekom z pečeného mäsa.
- Pokiaľ neviete, čo s opečenou kožou z bôčika, môžete kúsok vložiť do pohára s mäsom.
- Okraj zaváracieho pohára utrite do sucha a zaviečkujte.
- Vložte poháre do hrnca, ktoré podlejte vodou.
- Varte jednu hodinu na 95-98 stupňov.
- Po vychladnutí poháre uskladnite – poháre neotáčame viečkom dole, aby tuk zostal hore.
Vyskúšajte aj naše recepty na konzervovanie údeného mäsa . Sú vynikajúce!