Úžasne chrumkavý, zdravý, s množstvom chutí … Taký je nasledujúci recept na ten najchutnejší nakladaný zeleninový šalát všetkých čias!
INGREDIENCIA
- 2 kg bielej kapusty
- 1,5 kg uhoriek
- 500 g cukety
- 2 žlté papriky
- 1 kg cherry paradajok (žltá, oranžová alebo červená)
- 1 kg mrkvy
- 3 šálky octu
- 3 šálky olivového oleja
- ½ šálky cukru
- ⅔ šálky soli
POSTUP
- Kapustu opláchnite a nakrájajte.
- Olúpte, opláchnite a orežte oba konce každej mrkvy.
- Papriky umyte, odstráňte semienka a nakrájajte ich na 2,5 cm dlhé prúžky.
- Uhorky nakrájajte na krúžky.
- Väčšiu polovicu mrkvy nastrúhajte.
- Z paradajok odstráňte stopky a opláchnite ich.
- Pred prípravou marinády sterilizujte poháre.
- Pri príprave marinády nechajte poháre odležať v rúre.
- Do stredného hrnca pridajte ocot, olivový olej, cukor a soľ.
- Za stáleho miešania priveďte do varu, kým sa zrnká soli a cukru nerozpustia.
- Až zmes dôjde k varu, vypnite sporák a nechajte dovariť.
- Zatiaľ čo sa marináda varí, vložte všetku zeleninu do 15-litrového hrnca.
- Zeleninu zalejte marinádou.
- Hrniec s marinovanou zeleninou postavte na varnú dosku a zvýšte teplotu.
- Zeleninu premiešajte veľkou servírovacou lyžicou zdola nahor každých 30 sekúnd, kým sa marináda a zelenina nezačnú variť.
- Znížte teplotu na strednú a nechajte zvoľna variť ďalších 10 minút.
- Zeleninou za stáleho miešania pohybujte každú minútu z dna hrnca nahor.
- Znížte teplotu na minimum.
- Vyberte jeden pohár z rúry a dajte naň zavárací lievik.
- Pomocou veľkej lyžice naplňte polovicu pohára šalátom a potom šalát pritlačte na dno pohára.
- Takto naplňte celý pohár a nechajte asi centimeter miesta od hornej časti pohára.
- Vyberte zaváraciu lievik a utrite okraj čistou a suchou papierovou utierkou.
- Vyberte z rúry viečko, umiestnite ho na pohár, pevne priskrutkujte a otočte pohár dnom nahor.
- Opakujte rovnaké pokyny na konzervovanie so zvyšným šalátom.
- Nechajte poháre stáť obrátené hore dnom 12 hodín alebo cez noc.
- Pred uskladnením zaváraného pohára opláchnite teplou mydlovou vodou a osušte uterákom.
- Pred otvorením pohára nechajte šalát nasiaknuť všetky chute aspoň týždeň.
- Šalát chutí najlepšie vychladený.
Máme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!