Konzervovaný zeleninový šalát

Konzervovaný zeleninový šalát

Úžasne chrumkavý, zdravý, s množstvom chutí … Taký je nasledujúci recept na ten najchutnejší nakladaný zeleninový šalát všetkých čias!

INGREDIENCIA

  • 2 kg bielej kapusty
  • 1,5 kg uhoriek
  • 500 g cukety
  • 2 žlté papriky
  • 1 kg cherry paradajok (žltá, oranžová alebo červená)
  • 1 kg mrkvy
  • 3 šálky octu
  • 3 šálky olivového oleja
  • ½ šálky cukru
  • ⅔ šálky soli

POSTUP

  • Kapustu opláchnite a nakrájajte.
  • Olúpte, opláchnite a orežte oba konce každej mrkvy.
  • Papriky umyte, odstráňte semienka a nakrájajte ich na 2,5 cm dlhé prúžky.
  • Uhorky nakrájajte na krúžky.
  • Väčšiu polovicu mrkvy nastrúhajte.
  • Z paradajok odstráňte stopky a opláchnite ich.
  • Pred prípravou marinády sterilizujte poháre.
  • Pri príprave marinády nechajte poháre odležať v rúre.
  • Do stredného hrnca pridajte ocot, olivový olej, cukor a soľ.
  • Za stáleho miešania priveďte do varu, kým sa zrnká soli a cukru nerozpustia.
  • Až zmes dôjde k varu, vypnite sporák a nechajte dovariť.
  • Zatiaľ čo sa marináda varí, vložte všetku zeleninu do 15-litrového hrnca.
  • Zeleninu zalejte marinádou.
  • Hrniec s marinovanou zeleninou postavte na varnú dosku a zvýšte teplotu.
  • Zeleninu premiešajte veľkou servírovacou lyžicou zdola nahor každých 30 sekúnd, kým sa marináda a zelenina nezačnú variť.
  • Znížte teplotu na strednú a nechajte zvoľna variť ďalších 10 minút.
  • Zeleninou za stáleho miešania pohybujte každú minútu z dna hrnca nahor.
  • Znížte teplotu na minimum.
  • Vyberte jeden pohár z rúry a dajte naň zavárací lievik.
  • Pomocou veľkej lyžice naplňte polovicu pohára šalátom a potom šalát pritlačte na dno pohára.
  • Takto naplňte celý pohár a nechajte asi centimeter miesta od hornej časti pohára.
  • Vyberte zaváraciu lievik a utrite okraj čistou a suchou papierovou utierkou.
  • Vyberte z rúry viečko, umiestnite ho na pohár, pevne priskrutkujte a otočte pohár dnom nahor.
  • Opakujte rovnaké pokyny na konzervovanie so zvyšným šalátom.
  • Nechajte poháre stáť obrátené hore dnom 12 hodín alebo cez noc.
  • Pred uskladnením zaváraného pohára opláchnite teplou mydlovou vodou a osušte uterákom.
  • Pred otvorením pohára nechajte šalát nasiaknuť všetky chute aspoň týždeň.
  • Šalát chutí najlepšie vychladený.
Nakladaná zelenina v pohároch.
www.valyastasteofhome.com

Máme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.