Bazalka, rozmarín, tymian či saturejka.
V kuchyni používame veľké množstvo najrôznejších byliniek.
Bylinky je možné používať nielen na dochutenie pokrmov, ale aj ako základ jedla, napríklad polievky.
Inšpirujte sa našimi receptami na žihľavovú polievku!
Skvele chutí a dodá vám aj množstvo zdraviu prospešných látok.
Naše recepty
Prečo zaradiť žihľavu do svojho jedálnička?
Na žihľavu má väčšina z nás nie príliš príjemné spomienky z detstva, kedy nám stretnutie s ňou takmer vždy spôsobilo typické popálenie, svrbenie a vyrážku. Žihľava sa ale už niekoľko storočí využíva aj v liečiteľstve, kozmetike i kuchyni. Nášmu organizmu totiž prináša množstvo pozitívnych účinkov. Tie sú najvýraznejšie predovšetkým pri čerstvých mladých rastlinách.
Z hľadiska vitamínov je žihľava bohatá predovšetkým na vitamíny C, A a K, ďalej obsahuje aj množstvo minerálov, ako je železo, fosfor, horčík, kremík a vápnik. Z hľadiska liečivých účinkov je známe použitie tejto byliny pri chudokrvnosti či problémoch s kĺbmi. V neposlednom rade má priaznivý vplyv aj na detoxikáciu krvi a celého organizmu.
Žihľavu možno použiť nielen na polievku
Okrem rozmanitých polievok je možné zo žihľavy pripravovať aj ďalšie pokrmy. Nielen na Veľkú noc ich môžete pridávať do plnky, spestriť nimi môžete tiež najrôznejšie šaláty či nátierky. Z hľadiska nápojov si zo žihľavy môžete pripraviť veľmi chutný čaj. Najrôznejšie výskumy navyše dokazujú, že jeho pravidelné pitie je pre náš organizmus veľmi prospešné.