Tieto zdravé bezlepkové cuketové fašírky sú skvelou voľbou na brunch, obed aj večeru. Majú tak trochu falafelový nádych vďaka cícerovej múke, rasci a koriandra. Prelejte ich výbornou jogurtovo-cesnakovou omáčkou a uvidíte, že si ich užijete na maximum!
Ingrediencie
Na cuketové fašírky:
- 900 g cukiet
- 2 lyžičky jemnej morskej soli
- 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- ¼ šálky jemne nasekané šalotky
- 1 hrnček cícerovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletého koriandra
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- ghí alebo slnečnicový olej na vyprážanie
Na omáčku:
- 3 veľké strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžička jemnej morskej soli
- 2 šálky tučného gréckeho jogurtu alebo skyru
- ½ šálky nasekaného kôpru
- ½ šálky lístkov mäty, nakrájaných
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Na servírovanie:
- nakrájané cherry paradajky a/alebo uhorka
- rozdrobená feta alebo kozí syr
- aromatický olivový olej
- plátky citróna
- chilli papričky Allepo
- listy kôpru a mäty
Postup
- Opláchnite a osušte cuketu.
- Konce odrežte a nastrúhajte ju nahrubo.
- Dajte nastrúhanú cuketu do veľkej misy a premiešajte so soľou.
- Nechajte 15 minút odležať, potom preložte na veľkú čistú kuchynskú utierku a vytlačte z nej čo najviac tekutiny.
- Osušenú cuketu dajte do veľkej misy a vmiešajte vajcia a šalotku.
- Preosejte k zmesi cícerovú múku, pridajte prášok do pečiva, koriander, rascu, ½ lyžičky soli a korenie.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Širokú panvicu potrite tenkou vrstvou ghí alebo oleja a zahrievajte na strednom plameni, kým sa nebude trblietať.
- Do oleja kvapnite ¼ – 1/3 hrnčeka cesta a mierne sploštite.
- Smažte fašírky na stredne miernom ohni dozlatista, 2–3 minúty.
- Jemne otočte a osmažte aj z druhej strany dozlatista, ďalšie 2-3 minúty.
- Hotové fašírky vyberajte na chladiacu mriežku.
- Až budete pripravení podávať, zahrievajte fašírky na panvici, kým nebudú horúce.
- Pripravte si jogurtovú omáčku.
- V mažiari roztlačte cesnak a soľ, aby ste vytvorili pastu. (Prípadne pretlačte cesnak lisom a vmiešajte ho a soľ do jogurtu.)
- Zmiešajte cesnakovú pastu s jogurtom, kôprom, mätou a citrónom.
- Ochutnajte, pridajte viac soli alebo citrónu, pokiaľ máte pocit, že to omáčka potrebuje.
- Dajte do chladničky, kým ju nebudete potrebovať (vydrží až 3 dni).
- Na tanier dajte veľký kopček jogurtovej omáčky, poukladajte teplými fašírkami a ozdobte paradajkami, uhorkami, fetou, olivovým olejom, citrónovou šťavou, vločkovou soľou, chilli papričkami a bylinkami.
- Ihneď podávajte.