Korenené fašírky z cukety bez lepku s jogurtovo-cesnakovou omáčkou

Korenené fašírky z cukety bez lepku s jogurtovo-cesnakovou omáčkou

Tieto zdravé bezlepkové cuketové fašírky sú skvelou voľbou na brunch, obed aj večeru. Majú tak trochu falafelový nádych vďaka cícerovej múke, rasci a koriandra. Prelejte ich výbornou jogurtovo-cesnakovou omáčkou a uvidíte, že si ich užijete na maximum!

Ingrediencie

Na cuketové fašírky:

  • 900 g cukiet
  • 2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • ¼ šálky jemne nasekané šalotky
  • 1 hrnček cícerovej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky mletého koriandra
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • ghí alebo slnečnicový olej na vyprážanie

Na omáčku:

  • 3 veľké strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžička jemnej morskej soli
  • 2 šálky tučného gréckeho jogurtu alebo skyru
  • ½ šálky nasekaného kôpru
  • ½ šálky lístkov mäty, nakrájaných
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Na servírovanie:

  • nakrájané cherry paradajky a/alebo uhorka
  • rozdrobená feta alebo kozí syr
  • aromatický olivový olej
  • plátky citróna
  • chilli papričky Allepo
  • listy kôpru a mäty

Postup

  1. Opláchnite a osušte cuketu.
  2. Konce odrežte a nastrúhajte ju nahrubo.
  3. Dajte nastrúhanú cuketu do veľkej misy a premiešajte so soľou.
  4. Nechajte 15 minút odležať, potom preložte na veľkú čistú kuchynskú utierku a vytlačte z nej čo najviac tekutiny.
  5. Osušenú cuketu dajte do veľkej misy a vmiešajte vajcia a šalotku.
  6. Preosejte k zmesi cícerovú múku, pridajte prášok do pečiva, koriander, rascu, ½ lyžičky soli a korenie.
  7. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
  8. Širokú panvicu potrite tenkou vrstvou ghí alebo oleja a zahrievajte na strednom plameni, kým sa nebude trblietať.
  9. Do oleja kvapnite ¼ – 1/3 hrnčeka cesta a mierne sploštite.
  10. Smažte fašírky na stredne miernom ohni dozlatista, 2–3 minúty.
  11. Jemne otočte a osmažte aj z druhej strany dozlatista, ďalšie 2-3 minúty.
  12. Hotové fašírky vyberajte na chladiacu mriežku.
  13. Až budete pripravení podávať, zahrievajte fašírky na panvici, kým nebudú horúce.
  14. Pripravte si jogurtovú omáčku.
  15. V mažiari roztlačte cesnak a soľ, aby ste vytvorili pastu. (Prípadne pretlačte cesnak lisom a vmiešajte ho a soľ do jogurtu.)
  16. Zmiešajte cesnakovú pastu s jogurtom, kôprom, mätou a citrónom.
  17. Ochutnajte, pridajte viac soli alebo citrónu, pokiaľ máte pocit, že to omáčka potrebuje.
  18. Dajte do chladničky, kým ju nebudete potrebovať (vydrží až 3 dni).
  19. Na tanier dajte veľký kopček jogurtovej omáčky, poukladajte teplými fašírkami a ozdobte paradajkami, uhorkami, fetou, olivovým olejom, citrónovou šťavou, vločkovou soľou, chilli papričkami a bylinkami.
  20. Ihneď podávajte.
Bezlepkové cuketové fašírky servírované na tanieri s jogurtovou omáčkou a ozdobené čerstvou zeleninou, chilli, syrom a bylinkami.
www.bojongourmet.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.