Muškátový oriešok sa hodí nielen na dochutenie mäsitých a zeleninových pokrmov, skvelý je tiež vo vianočných cukrovinkách.
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 šálka masla
- 1 šálka cukru
- 3 vajcia
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička mletého muškátového orieška
- štipka mletej škorice
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Poleva
- 4 šálky práškového cukru
- 1/2 šálky masla
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1/4 šálky mlieka
- 2 kvapky ľubovoľnej farby potravinárskeho farbiva
Postup:
- Do misy preosejte múku, prášok do pečiva, muškátový oriešok a škoricu.
- Maslo a cukor vyšľahajte elektrickým mixérom dohladka.
- Postupne pridávajte vajcia, pričom každé vajce nechajte pred pridaním ďalšieho vmiešať do maslovej zmesi.
- S posledným vajcom zašľahajte tiež vanilku.
- Primiešajte zmes múky a vytvorte cesto.
- Vzniknuté cesto dajte cez noc do chladničky.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
- Pomocou vykrajovačov vykrájajte ľubovoľné tvary cukroviniek.
- Vložte na plech s papierom na pečenie a pečte približne 8-10 minút.
- Keď korenené pečivo chladne, pripravte si polevu.
- Maslo a práškový cukor vyšľahajte elektrickým mixérom vo veľkej mise dotuha.
- Pridajte vanilku a pomaly po troškách primiešavajte mlieko, kým nedosiahnete roztierateľnú konzistenciu.
- V prípade potreby vmiešajte potravinárske farbivo.
- Vychladnuté pečivo polevou potrite.
Na ozdobu tohto koreneného pečiva môžete využiť niektorý z našich receptov na tie najlepšie polevy na perníčky .