Tento chuťovo dobrý a vláčny perník z cukety dokáže vykúzliť úsmev na perách u každého, kto ho ochutná. Môžete si naň dať obľúbenú marmeládu, alebo len tak na tanieriku poliať javorovým sirupom.
Ingrediencie:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžica mletej škorice
- Štipka muškátového orieška
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 1 hrnček strúhanej cukety
- 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov.
- V jednej miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- Do ďalšej misy dáme vajcia, olej, strúhanú cuketu, vlašské orechy, vanilkový extrakt, strúhaný zázvor a dôkladne našľaháme.
- Preložíme do misy so suchými surovinami a miešame, až kým nebude cesto dokonale hladké. Kto chce, môže rovno vziať ručný mixér a šľahať všetko asi 5 minút.
- Hotové cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 50 minút, až kým sa cesto neprestane lepiť na špajli.
- Vyberieme z rúry a necháme 20 minút odpočinúť. Potom nakrájame a môžeme podávať.
Tip: Zvyšky, ktoré nezjeme, nám v chladničke vydržia a 5 dní, ale koláč je možné aj zmraziť.
Pred konzumáciou ho stačí len rozmraziť, ohriať v mikrovlnnej rúre alebo pokojne aj chvíľku na plechu v klasickej rúre a bude zase ako čerstvo pripravený.