Recepty s brokolicou
Milujete zeleninové jedlá? Recepty s brokolicou sa dajú nakombinovať skutočne pestro. Existujú zapečené, varené, dusené, vyprážané, grilované aj nakladané varianty.
Keďže je brokolica rastlinného pôvodu, holduje obľube vo vegetariánskej i vegánskej kuchyni. Každopádne sa dá doplniť o mäsové produkty, a získať tak povýšenie v očiach mäsožrútov. Poznáme ju v zelenej podobe, ale existuje aj fialová odroda s názvom Miranda.
Ktoré Recepty s brokolicou hľadáš?
Uplatnenie brokolice v kuchyni
Môžete si ju dopriať po celý rok, a to vďaka hybridným odrodám, ktoré sa môžu pestovať počas celého roka. Pre najvyššie zachovanie živín ju môžete zjesť aj v čerstvej podobe, tzv. RAW. Dá sa z nej urobiť napríklad polievka.
Tepelne upravená však chutí lepšie. Jej štruktúra sa stáva vláčnejšou a zároveň sa môže lepšie dochutiť. Ak chcete zachovať čo najviac vitamínov pri tepelnej úprave, najvhodnejšie je zvoliť varenie v pare.
Okrem ich ružičiek sú jedlé aj jej listy a hlúb, ktoré sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé.
Úžasné recepty na brokolicové dobroty
Z tipov na tepelné spracovanie odporúčame recepty na brokolicové polievky . Môžu byť obohatené o zemiaky či inú zeleninu. Doplniť ich môžete smotanou, rozmixovať alebo zanechať štruktúru.
Zaiste vás oslovia zapečené jedlá. Je to rýchle a chutné. Ak hľadáte novú múzu, skúste recepty so zapečenou brokolicou .
V neposlednom rade sa dá využiť aj ako chutná a zdravá príloha. Pozrite sa na tipy, ako brokolicu využiť v prílohách .
Nutričné hodnoty a obsah vitamínov a minerálov
Surová brokolica | nutričné hodnoty na 100 g |
Obsah kalórií | 36 kcal |
Energetická hodnota | 138 kJ |
Bielkoviny | 3 g |
Sacharidy | 6 g |
z toho cukry | 2 g |
Tuky | 0,2 g |
Vláknina | 3 g |
Voda | 90 g |
Okrem toho, že je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B9, C a E, obsahuje aj minerály. Z nich je zastúpený horčík, vápnik, draslík, fosfor a síra.