Recepty na buchty
Hľadáte recept na lahodnú buchtu k nedeľnej káve? Stavte na osvedčenú klasiku a upečte si voňavý koláč s ovocím. Sladká buchta rozhodne nemusí byť nudná – stačí pohrať sa so surovinami a upiecť zakaždým trochu iný variant.
Neviete, akú buchtu upiecť? Výber je pestrý – vyberte si z našich najlepších receptov!
Ktoré Recepty na buchty hľadáš?
Využite sezónne ovocie
Čas buchiet a koláčov je jednoznačne leto, kedy vrcholí sezóna šťavnatého ovocia. Nič nechutí tak skvele ako kombinácia sladkého cesta a jemne sladkokyslého ovocia. Medzi najobľúbenejšie teda právom patria čučoriedkové buchty , osviežujúce buchty s višňami alebo napríklad záhradnýslivkový koláč .
Na jeseň využite úrodu tekvíc a upečte si fantastické tekvicové buchty a múčniky . V kombinácii s perníkovým korením vás ich chuť príjemne prekvapí.
Ani v zime však nemusíte piecť bez ovocia- plody leta bez problémov zamrazíte a na cesto môžete klásť ešte mrazené, výsledok bude vynikajúci. Na mrazené ovocie odporúčame použiť posýpku, ktorá vsiakne prebytočnú tekutinu z ovocia. Pokiaľ máte radi šťavnatý základ, vložte medzi cesto a ovocie ešte jednu vrstvu navyše a upečte si buchtu s pudingom či tvarohom.
Pečte po celý rok
Zatiaľ čo v lete sú lákavé osviežujúce ľahké dezerty, v zime sa môžete pustiť aj do hutnejších ciest. Nielen Vianočný čas nabáda na použitie orientálnych korenín, ako je škorica, badián či zázvor. Rovnako je ten pravý čas na prípravu krémových múčnikov s maslom, ktoré v letných mesiacoch trpia krátkou trvanlivosťou. Upečte si na nedeľusladkú roládu alebo napríklad banánovú buchtu , veď sezóna banánov vrcholí práve v zime!
Zatiaľ čo zime dominuje pečenie vianočných cukroviniek, jar je spojená skôr s prípravami na Veľkú noc a oslavy konca zimy. Využite túto príležitosť a napečte sladké pohostenie pre koledníkov a hostí, ktorí k vám prídu počas sviatkov na návštevu. Na sviatočnom stole by nemal chýbať tradičný Veľkonočný baránok , kysnutý mazanec a pustiť sa môžete aj do niekoľkých druhov veľkonočných cukroviniek.
Objavte znova sladké jedlá
Zatiaľ čo v minulosti bolo bežné podávať sladké jedlo ako hlavný chod minimálne raz týždenne, dnešné trendy sa na bezmäsité pokrmy často pozerajú cez prsty. Každodenná konzumácia mäsa však nie je ani zdravá, ani ekonomická a už vôbec nie ekologická. Nebojte sa zaradiť do jedálnička sladké jedlá našich babičiek, v kombinácii so strukovinovou polievkou alebo poctivým vývarom môže ísť o nutrične vyvážený pokrm.
Vyskúšajte tradičný recept na dukátové buchtičky so šodó alebo si upečte klasické tvarohové buchty .