Recepty so šošovkou
Zaujímate sa o aktívny životný štýl a zdravé stravovanie? Potom vo vašom jedálničku nesmie chýbať šošovka! Jedna z najobľúbenejších strukovín sa dá pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Nebojte sa vyskúšať tradičné aj moderné recepty so šošovkou, poznáme tie najlepšie!
Ktoré Recepty so šošovkou hľadáš?
Šošovka a jej druhy
Zatiaľ čo v minulosti u nás bola v predaji prakticky len „obyčajná“ hnedá šošovka, teraz si môžeme vybrať aj z ďalších druhov. Medzi najznámejšie patrí červená šošovka, ale v predaji je aj šošovka žltá, zelená, oranžová či čierna.
Hnedá šošovka má najväčšie semená a preto je najčastejšie využívaná - ľahko sa zberá a je s ňou menej práce pri spracovaní, pretože sa nelúpe. Ostatné druhy šošovky majú menšie zrnká a zbavujú sa šupky, preto sú tiež drahšie.
Ako pripraviť jednotlivé druhy šošovky
Rovnako ako ostatné druhy strukovín je aj šošovku vhodné pred varením namočiť do vody. Vďaka menším zrnkom je však táto doba výrazne kratšia ako napríklad pri veľkých fazuliach a dá sa ešte skrátiť, keď použijeme horúcu vodu z kanvice. Potom stačí šošovku prepláchnuť a môžete sa pustiť do varenia.
Výhodou ostatných druhov šošovky je to, že sa nemusí vopred namáčať. Obľúbená polievka z červenej šošovky je tak oproti klasickej šošovkovke uvarená za pár minút.
Medzi najznámejšie recepty patrí hnedá šošovka na kyslo s vajcom alebo šošovicová polievka . Tieto klasické recepty je možné pripraviť aj z ďalších druhov šošovky, chuťovo zaujímavá je napríklad čierna šošovka s údeným mäsom alebo práve polievka z červenej šošovky.
Za vyskúšanie ale stojí aj studená úprava šošovky - uvarené zrnká možno zamiešať do šalátov alebo výborné šošovkové nátierky .
Šošovka je na 3.mieste v množstve obsiahnutých rastlinných proteínov a preto je veľmi vyhľadávaná vo vegetariánskych, vegánskych a fitness receptoch. Ak chcete využiť šošovku zdravo, pripravte si niektoré z odľahčených šošovkových jedál .
Strukoviny sú veľmi obľúbené v Ázii, najmä v Indii, kde žije značné percento vegetariánov. Šošovka po orientálsku môže byť súčasťou rôznych karí, alebo ju môžete primiešať do varenej ryže ako zdravší variant prílohy.
Zdravotné prínosy šošovky
Šošovka neodmysliteľne patrí do jedálnička športovcov, kulturistov aj dietárov, ale prínosná môže byť pre každého:
- vďaka vysokému obsahu rozpustnej a nerozpustnej vlákniny má blahodarný vplyv na trávenie a činnosť čriev
- obsahuje veľké množstvo železa potrebného na prevenciu chudokrvnosti alebo hyperaktivity
- obsahuje kyselinu listovú nutnú hlavne v tehotenstve
- obsahuje provitamín A a vitamíny B, C, E
- je zdrojom vápnika
- pomáha s vylučovaním žlče a škodlivého cholesterolu