Recepty na krémy a polevy
Žiadny lahodný múčnik sa nezaobíde bez poctivého krému, ktorý sa rozplýva na jazyku. Krémové dezerty patria tradične medzi tie najobľúbenejšie a pokiaľ chystáte slávnostné pohostenie, sladká bodka s jemným krémom na stole nesmie chýbať.
Ako ale urobiť ten najlepší zamatový krém , ktorý bude skvele chutiť, dobre vyzerať a ešte sa s ním bude dobre pracovať? Pozrite sa na náš krémový manuál.
Ktoré Recepty na krémy a polevy hľadáš?
Dobrý krém robí dobrý múčnik
Iste ste už zažili to sklamanie, keď na svadobnej hostine ochutnáte nádherne vyzerajúcu tortu, ktorá je ale naplnená hutným maslovým krémom bez vône a chuti. Preto nezabudnite, že krém určuje chuť celého múčnika a cesto je len jeho nositeľom.
Väčšina ľudí má rada skôr sladšie krémy, v ktorých pokiaľ možno zanikne chuť tuku. Klasický tortový krém býva pre niekoho príliš hutný a mastný. Výraznú, ale jemnú chuť môžete docieliť napríklad použitím uvareného pudingu s príchuťou, alebo vmiešaním ochucujúcej zložky priamo do hotového krému. Takto ľahko pripravíte napríklad kávový, kakaový, kokosový alebo vanilkový pudingový krém na tortu.
Jedným z najobľúbenejších je potom čokoládový krém, ktorý sa skvele hodí do torty s kakaovým, orieškovým aj obyčajným korpusom.
Nezabudnite vždy použiť trochu alkoholu, napr. rumu, aby ste predĺžili trvanlivosť krému. Tú oceníte najmä pri príprave vianočných cukroviniek, ktoré niekedy vydržia aj niekoľko mesiacov.
Pozrite sa na veľký prehľad s receptami na krémy a polevy .
Zvoľte správnu náplň do cukroviniek
Jednotlivé druhy vianočných, veľkonočných i svadobných cukroviniek pasujú s rôznymi typmi náplne. Zatiaľ čo linecké srdiečka si len ťažko predstavíme zlepené niečím iným ako jemne sladkokyslou červenou marmeládou, u osích hniezd alebo zlepovaných perníčkov už voľba nie je taká jednoznačná.
V zásade platí, že pravidlá vianočného pečenia sú len na vás a pokiaľ práve vaša rodina miluje kávový krém, pokojne s ním naplňte všetky možné pečivo. Nezabudnite ale, že niektoré druhy cesta sú chuťovo výrazné samy o sebe a príliš aromatický krém by im skôr uškodil. Opatrní preto buďte pri plnení mäkkých perníčkov, zázvorového cesta alebo napríklad kokosového pečiva, ktoré k sebe znesie skôr jemnejšie druhy krému.
Krém alebo poleva?
Pri zdobení upečených múčnikov je možné použiť široký výber domácich poliev, ktoré určia výslednú chuť a najmä vzhľad hotového dezertu. Napríklad cupcake bez polevy by bol len obyčajný muffin, rovnako tak perník poliaty obľúbenou citrónovou polevou získa ten správny šmrnc.
Nebojte sa vyskúšať aj krém na tortu s mascarpone alebo nadýchané polevy s krémovým syrom, ktoré sú v posledných rokoch veľmi obľúbené a dodajú aj suchšiemu múčniku vláčnosť.