Recepty na nátierky
Lahodné nátierky patria medzi obľúbené desiaty nielen pre deti , zdravé večere aj základ slávnostného pohostenia. Medzi najobľúbenejšie patrí vajíčková a syrová nátierka, ale nebojte sa vyskúšať aj lahodné nátierky zo zahraničia. Sú jednoduché na prípravu as našimi receptami na nátierky ich zvládne každý!
Recepty na syrové nátierky
Dobrá syrová nátierka sa hodí ako na kúsok pečiva, tak ako základ jednohubiek či chlebíčkov . Jednoduchá nátierka so strúhaným syrom je hotová za pár minút , záleží len na vás, aký druh syra zvolíte.
Ak máte radi osvedčenú klasiku , stavte na cesnakovú nátierku s eidamom či goudou, trenú nivu alebo hermelínovú nátierku. Patríte medzi milovníkov intenzívnych chutí? Využite aromatické syry ako je romadur, parmezán alebo olomoucké syrečky .
Dobrú syrovú nátierku si najlepšie vychutnáte na čerstvom chlebe či bagetke, ozdobenú kúskom ovocia či zeleniny kontrastnou chuťou-mandarinkou, hroznom, olivou alebo čerstvou cibuľou.
Recepty na zeleninové nátierky
Zeleninová nátierka je ideálnou desiatou a večerou pre všetkých, ktorí sa snažia jesť zdravo . Nátierka z varenej či čerstvej zeleniny je vhodná nielen pre deti a vegánov. Vyskúšajte čerstvé varianty so zeleninou – mrkvová nátierka , nátierka z avokáda alebo varených paprík sa skvele hodí na hrianky aj čerstvé pečivo.
V zime by sme mali jesť viac tepelne upravenej zeleniny, než čerstvej, ktorá naše telo zbytočne ochladzuje. Zeleninová nátierka pripravená za tepla je ideálnou voľbou- nepreťaží náš organizmus a dodá potrebné živiny aj vlákninu .
Recepty na vajíčkové nátierky
Recepty z vajec nemusíte pripravovať len na Veľkú noc. Vajíčka obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vitamíny aj minerály a preto by sme ich do jedálnička mali zaraďovať pravidelne.
Urobte si dobrú vaječnú nátierku ako od babičky kedykoľvek počas roka. Základom sú domáce vajíčka a so zvyšnými ingredienciami už môžete experimentovať – vajíčková nátierka s lučinou, tatarkou alebo kyslou smotanou chutí zakaždým inak.
Môžete tiež použiť netradičné korenie- k vareným vajíčkam sa výborne hodí indické karí alebo rímsky rasca. Vďaka týmto exotickým ingredienciám bude aj obyčajná nátierka z vajíčok chutiť luxusne .
Recepty na mäsové nátierky
To pravé pre milovníkov mäsa! Mäsové nátierky môžete pripravovať buď za studena alebo za tepla . Vyskúšajte vynikajúce nátierky s mäsom na rôzne spôsoby – mäsová nátierka s vajcami je skvelá desiata pre deti, zatiaľ čo pikantná verzia sa výborne hodí na hrianky k pivu .
Za vyskúšanie stojí tiež nátierka z vareného bravčového mäsa a skutočnou delikatesou je potom módna francúzska mäsová nátierka – tzv. rillettes . Tú môžete zavariť do pohárov a vziať si so sebou napríklad na dovolenku alebo víkend v prírode.
Recepty na strukovinové nátierky
Nátierky zo strukovín sú zdravé, chutné a lacné . Obsahujú rastlinné proteíny a preto si ich môžu bez obáv dopriať všetci, ktorí sa rozhodli obmedziť spotrebu mäsa . Strukoviny navyše patria medzi trvanlivé potraviny a preto si z nich môžete ľahko pripraviť jedlo kedykoľvek počas roka.
Nátierka z červenej šošovky , fazule alebo klasická šošovková nátierka nie je ťažká na prípravu a pochutnajú si na nej ako deti, tak dospelí. Za vyskúšanie stojí tiež obľúbený cícerový hummus alebo nátierka s tofu .
Strukovinová nátierka chutí najlepšie na kúsku čerstvého pečiva, v sendviči z toastového chleba alebo na hrianke pripravené nasucho a potreté cesnakom.
Recepty na tvarohové nátierky
Chutná tvarohová nátierka je jednoduchá na prípravu a hodí sa ako zdravá desiata pre deti, tak ľahká večera pre celú rodinu. Tvaroh patrí medzi superpotraviny a pokiaľ nemáte radi sladké tvarohové dezerty, tvarohová nátierka naslaná je ideálnou voľbou.
Existuje nespočetné množstvo variantov: tvarohová s paprikou, cesnaková tvarohová nátierka, nátierka s vajcami alebo tvarohová nátierka s mrkvou určite stojí za vyskúšanie.
Nezabudnite, že tvaroh so zeleninou a soľou púšťa vodu, preto by ste mali nátierku skladovať v chladničke maximálne 3 dni , potom už nebude dobrá.