Recepty z ovsených vločiek
Ste vyznávačom zdravého životného štýlu a milujete superpotraviny? Potom si na ich zoznam pripíšte ešte recepty z ovsených vločiek – kráľovnej medzi cereáliami.
Ovsené vločky sú dôkazom toho, že v jednoduchosti je krása. Každé placaté zrniečko je priamo nabité vitamínmi, minerálmi a proteínmi . Poďme si o ich využití v kuchyni prečítať niečo viac.
Ktoré Recepty z ovsených vločiek hľadáš?
Ovsené vločky=základ zdravých raňajok
Ovsené vločky obsahujú predovšetkým pomaly rozpúšťajúce sa cukry, čo znamená, že sa z nich energia uvoľňuje pomaly. To z nich robí ideálnu raňajkovú potravinu. Najjednoduchšie je zmiešať ovsené vločky s jogurtom či mliekom, ale možností aj chuťou sa ponúka oveľa viac!
Klasický diétny recept pre dobré ráno je ovsená kaša , ktorú si hravo pripravíte doma sami. Ak sa ponáhľate, môžete si vybrať z instantných polotovarov, ale tie sú často hojne dosladzované bielym cukrom, čo už také zdravé nie je. Preto je najlepšie si prichystať každé ráno čerstvú kašu z domácich surovín a osladiť ju treba medom alebo datľovým sirupom.
Ovsené vločky sa tiež používajú pri výrobe celozrnného pečina, od dalamánikov po chlieb. Pokiaľ radi pečiete, môžete si doma ľahko pripraviť domáce sušienky z ovsených vločiek alebo napríklad zdravší koláč z ovsených vločiek s ovocím a posýpkou.
Müsli alebo granola?
Ak máte radšej rýchle raňajky, zvoľte obilné müsli alebo granolu. Že neviete, aký je medzi nimi rozdiel? Klasické müsli sa tradične pripravovalo v alpských oblastiach a išlo o zmes ovsených (a iných obilných) vločiek s hrozienkami, orieškami a dostupným sušeným ovocím. U nás sa tento pokrm označuje ako sypané müsli.
Naproti tomu granolu vytvoríte tak, že celú zmes zapečiete v rúre spravidla ešte s medom a trochou tuku, napr. kokosového oleja. U nás sa granole niekedy hovorí zapekané müsli, ale najlepšia je vždy domáca vyrobená granola , ktorú si môžete namiešať presne podľa toho, čo máte radi.
Ovsené vločky v hlavnom jedle
Ovsené vločky sa bežne používajú aj ako súčasť teplých jedál. Medzi najčastejšie jedlá z vločiek patria celkom určite ovsené lievance a ďalšie placky. Na obed si tiež môžete pripraviť už spomínanú ovsenú kašu, alebo využiť vločky na zahustenie hmoty na fašírky, či už mäsové alebo zeleninové.
Výborná je aj zeleninová polievka s vločkami namiesto cestovín a niekedy sa môžeme stretnúť aj s vločkami v rajskej polievke.
Prínos ovsených vločiek pre zdravie
Ovsené vločky patria medzi superpotraviny a ich pravidelná konzumácia prospieva nášmu zdraviu. A kde všade nám môžu vločky z ovsa pomôcť?
- pomáhajú znižovať krvný tlak
- pôsobí blahodárne na nervovú sústavu
- ovplyvňujú zvýšenú činnosť štítnej žľazy
- znižujú hladinu cholesterolu v krvi
- vhodné pre športovcov a chudnúci kvôli vysokému obsahu bielkovín