Zelenina

Ako príloha je vhodne zvolená, pokiaľ od jedla očakávame maximálny prísun živín v nízkokalorickej podobe. Ideálna je nielen pri redukčnej diéte, ale aj ako súčasť zdravých jedálnych lístkov. Na výber máme skutočne široké spektrum. Od zemiakov, po cuktete, karfiol, brokolicu, baklažán, tekvicu, patizón a ďalšie. Ochutnajte recepty na zeleninové prílohy v tých najlepších podobách .

Strukoviny

Šošovica, hrach, cícer, fazuľa a sója. Môžete si ju pripraviť na mnohé jedlá. Keďže sú bohaté na bielkovinu, nemala by sa táto príloha voliť k výdatným mäsitým jedlám. Pravdou je, že legendárne chilli con carne je naozaj dobré, však?

Obilniny

Patria tu najznámejšie ryže, ale aj produkty pšenice, prosa a jačmeňa. Najznámejšie sú:

  • Kuskus - sparená krupica z pšenice, prosa či jačmeňa
  • Jáhly - lúpané proso
  • Kamut - pradávny druh pšenice s oveľa vyšším podielom živín
  • Špalda - zdravší druh pšenice
  • Bulgur - pomleté semená naklíčenej špaldy

K ďalším obilninám vhodným pre prílohy patrí aj ovos či kukurica.

Už ste niekedy ochutnali recepty s kuskusom alebo bulgurom ? Dajú sa perfektne kombinovať s omáčkou, zeleninou aj mäsom. Príprava je navyše veľmi rýchla.

Prílohy z bielej múky

V tejto kategórii musíme vyzdvihnúť knedle. V slovenskej kuchyni patrí k neodmysliteľným prílohám. Kysnuté, zemiakové, tvarohové. Jej sa v slaných aj sladkých podobách. Inšpirujte sa tipy, ako urobiť lahodný domáci knedľa v rôznych podobách .

Ďalej tu patria cestoviny, halušky alebo halušky.

Výdatné rastliny

Na miesto príloh musíme posadiť aj rastlinné druhy. Obľubou sa môže stať quinoa, tapioka alebo pohánka. Pozrite sa na tipy, ako využiť pohánku .