Recepty z jahôd
Ste milovníci jahôd? Máte nadúrodu a neviete, ako ju spracovať? Vyskúšajte sladké recepty s jahodami. Upečte si lahodné jahodové múčniky, pripravte si osviežujúcu jahodovú zmrzlinu a na zimu si urobte ten najlepší jahodový džem.
Ktoré Recepty z jahôd hľadáš?
Ako spracovať jahody
Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie av ich hlavnej sezóne často nevieme, čo s nimi. Našťastie majú ale takmer univerzálne využitie. Pokiaľ ste teda boli na samosbere a teraz neviete, ako spracovať jahody, vyskúšajte naše skvelé recepty!
Čerstvé jahody uchovávajte neumyté v chladničke a denne kontrolujte, či sa nezačína tvoriť pleseň alebo hniloba spôsobená otlačením. Tie najkrajšie plody skonzumujte za surova, alebo si z nich zmixujte lahodné a zdravé ovocné smoothie .
Vďaka sladkej chuti a jasne červenej farbe sú jahody ideálne na prípravu sladkých múčnikov a buchiet . Môžete ich tiež využiť do ovocných knedlí, zvlášť tvarohové knedle s jahodami chutia skvele!
Nesmieme zabudnúť ani na zaváranie jahôd - jahodová marmeláda patrí medzi najobľúbenejšie zavareniny a jahodový kompót vám uchová chuť leta na celú zimu. A vyskúšali ste už pečený čaj s jahodami a korením?
Jednoduché múčniky s jahodami
Jahody sa hodia na všetky druhy sladkého pečenia. Medzi najobľúbenejšie patrí rýchla bublanina s jahodami , ktorú zvládne aj začiatočník. Rovnako tak sa nemusíte báť ani ďalších jahodových dobrôt: domáca piškóta s jahodami alebo jahodové muffiny sú hotové raz dva a chutia skvele.
Jahody krásne vyzerajú a preto sa s obľubou využívajú na prípravu tort a koláčov "pod sklom", teda s vrstvou želatíny. Pokiaľ sa bojíte, že vám želé nestuhne, môžete použiť aj pudingový prášok, ktorý rozmiešate s ovocnou šťavou. Výsledok síce nebude taký číry ako želatína, ale takto pripravený jahodový múčnik bude chutiť skvele.
Nepečené recepty s jahodami
Hlavná sezóna jahôd je leto a horúce dni priamo nabádajú na prípravu chladených múčnikov a dobrôt z chladničky. Nepečené torty a dezerty z jahôd sú jednoduché av sparnom dni predstavujú ideálnu desiatu aj slávnostné pohostenie.
Za vyskúšanie stoja aj recepty z mrazených jahôd: domáce nanuky s jahodami alebo jahodová dreň vám dodajú to pravé letné osvieženie. Zrelé jahody sú navyše samé a sebe sladké, takže nemusíte používať pridaný cukor. Také nanuky sú teda ideálnym letným maškrtením pre malé deti.
5 dôvodov, prečo jesť jahody
Okrem toho, že skvele vyzerajú aj chutia, majú jahody aj zdravotné prínosy pre naše telo:
- obsahujú viac vitamínu C, ako citrusy
- sú bohaté na ďalšie vitamíny a minerálne látky
- podporujú mozgovú činnosť
- pomáhajú pri redukcii hmotnosti
- sú výborné do pleťových aj vlasových masiek