Recepty na polievky zo strukovín
Ak hľadáte ideálne nutrične vyvážené jedlo, ktoré navyše pripravíte z dostupných lokálnych surovín, stavte na strukovinové polievky. Polievky zo strukovín sú ľahké na prípravu a môžete s nimi nahradiť aj hlavné jedlo!
Ktoré Recepty na polievky zo strukovín hľadáš?
Hustá polievka pre zdravie
Pokiaľ si čas od času namiesto hlavného jedla pripravíte poctivú strukovinovú polievku, váš organizmus vám poďakuje. Strukoviny sú nabité zdravými proteínmi , vitamínmi a minerálmi a pritom obsahujú minimum tuku, preto by sme ich mali pravidelne zaraďovať do jedálnička.
Iste poznáte šošovku, hrach alebo fazuľu. Vedeli ste ale, že medzi strukoviny patria napríklad aj podzemnica olejná, teda arašidy? V ich prípade však nemôžeme hovoriť o nulovom množstve tuku, z arašidov sa lisuje arašidový olej. Ostatné strukoviny však môžete ľubovoľne kombinovať a uvariť si napríklad obľúbenú hŕstkovú polievku, do ktorej patria navyše aj jačmenné krúpy.
Strukoviny + zelenina=vitamínová bomba
Vyskúšajte recepty na krémové polievky zo zeleniny a strukovín , ktoré dodajú vášmu telu naozajstný koktail živín . Nebojte sa experimentovať a kombinujte rôzne druhy zeleniny a strukovín napríklad s orientálnym korením. Strukovinové polievky sa pripravujú nielen v slovenskej kuchyni, poznáte napríklad niektoré zahraničné recepty na polievky ?
Za vyskúšanie stoja aj jednodruhové strukovinové polievky , ktoré sú vhodné ako predjedlo pred hlavným jedlom. Polievka zo strukovín nemusí byť vždy hustá-ľahká polievka zo zelených fazuliek alebo hrášku je vynikajúca aj v horúcom lete.
Zelené polievky by sme mali konzumovať najmä na jar, keď je naše telo po zime oslabené a potrebuje dodať čerstvú energiu zo zeleniny. Siahnite preto po hŕstke zelených strukovín a pripravte si jarnú polievku , ktorá vás osvieži, zasýti a naštartuje na nový rok!
Prínos strukovín pre zdravie
Strukoviny a pokrmy z nich sú nabité zdravými živinami, najmä rastlinnými bielkovinami. Predstavujú teda veľmi dôležitý zdroj proteínov nielen pre vegetariánov i vegánov , ale zaradiť do jedálnička by ich mali aj športovci alebo tí, ktorí sa snažia schudnúť .
Čím všetkým sú pre nás strukoviny prospešné:
- Obsahujú vysoké množstvo proteínov
- Obsahujú málo tuku - vhodné pri redukčných diétach
- Obsahujú veľké množstvo minerálov, najmä vápnik, železo a fosfor
- Obsahujú vitamíny skupiny B
- Znižujú hladinu krvného cukru