Recepty na cestoviny
Táto talianska príloha si získala miesto v gastronómii po celom svete. Aké recepty na cestoviny už poznáte? Dajú sa pripraviť aj doma. Ich príprava nie je náročná. Chce to len trpezlivosť a ten správny recept! Poďme sa pozrieť, aké najčastejšie podoby cestovín máme a ako si ich môžeme dopriať.
Ktoré Recepty na cestoviny hľadáš?
Klasické neplnené
Okrem rozlíšenia podľa tvarov, ich môžeme diferencovať aj zložením. Existujú vyrobené z bielej i celozrnnej múky alebo dokonca zo zemiakov. Väčšinou sú vyrábané zo semolinovej múky, tj krupice z tvrdej pšenice. Niektoré sú vaječné a iné bez vajec.
Medzi tie najznámejšie patria:
- okrúhle (spaghetti, spaghettini, bucatini, špecle)
- ploché širšie rezance (tagliatelle, fettuccine, pappardelle, pizzoccheri)
- rúry a kolienka (penne, rigatoni, cannelloni)
- mašličky (farfalle)
- vretená (fusilli)
- halušky (gnocchi, radiatori)
- okrúhle (rotelle)
- mušle (cavatel, orecchiette)
- pláty (lasagne)
Ako slávne kombinácie môžeme uviesť spaghetti bolognese, cestoviny carbonara či skvelé zapečené lasagne . K neplneným cestovinám môžeme zvoliť rôzne druhy omáčok od syrových, cez zeleninové, k mäsovým. Pozrite sa na najlepšie recepty s cestovinami .
Skúste si urobiť aj domáce gnocchi podľa nášho návodu , naozaj to za to stojí. Bude to z poctivých surovín!
Najznámejšie plnené
- Ravioli
- Tortellini
- Canelloni (závitky, ktoré je možné naplniť)
- Cappelleti (malé plnené klobúčiky)
Ravioli sú nesušeným druhom cestovín, ktoré sú plnené špenátom a ricottou, syrmi, bylinkovou zmesou alebo napríklad údeným lososom.
Tortellini sú tiež plnené obľúbenou kombináciou špenátu a riccoty, ale aj zeleninovou či mäsovou zmesou, smotanou a syrom.
Do vývaru ako stvorené
- Alfabetti: abeceda a čísla
- Anellini malé krúžky
- Farfalline (mini mašľa)
- Capellini tagliati (tenké krátke špagety)
- Conchigliette (mušličky)
- Peperini (guličky a kocky)
- Stelline (hviezdičky)