Recepty na vývary (zeleninové aj mäsové)
Poctivý vývar je základom českej i svetovej kuchyne. V skutočnosti ide o veľmi jednoduché jedlo- skrátka všetko nahádžete do hrnca a niekoľko hodín pomaly varíte. Dobrý vývar má však svoje pravidlá – pozrite sa, ako na neho!
Ktoré Recepty na vývary (zeleninové aj mäsové) hľadáš?
Ako na poctivý vývar
Ak chcete uvariť skutočne dobrý vývar, nešetrite na množstvo surovín ani čase-za pol hodiny skrátka poctivý bujón neuvaríte. Najlepší vývar je z kostí a pokiaľ chcete vytvoriť skutočnú lahôdku, dajte pred varením kosti na niekoľko minút do vyhriatej rúry. Kosti môžete použiť hovädzie, bravčové alebo hydinové. Najlepšie sú potom morkové kosti a zaujímavú chuť docielite použitím kostí údených.
Ako prvé vkladajte do vody kosti (mäso), až po nejakej dobe zvyšok surovín, teda koreňovú zeleninu, cesnak, cibuľu a korenie.
Akonáhle voda začne prebublávať, stiahnite plameň na minimum a nezabudnite zobrať penu, ktorá sa tvorí na hladine. Jedine bez nej bude vývar krásne číry.
Vývar sa varí niekoľko hodín, výsledok ale stojí za to. Poctivý mäsový či zeleninový vývar totiž oceníte len tak ako základ sviatočnej polievky , alebo ako prísadu do mnohých jedál, od talianskeho rizota až po české omáčky.
Polievka z vývaru
Akonáhle máte vývar hotový, môžete ho ihneď použiť, alebo vychladnutý zamraziť, bude sa vám hodiť, až nebudete mať čas tráviť pol dňa pri platni.
Bujón je základom väčšiny polievok , od cesnačky až po zeleninové krémy. Pridaním knedličky, rezancov alebo varených krúp v okamihu vykúzlite lahodnú polievku, na ktorej si pochutí celá rodina. Vyskúšajte napríklad najlepšie recepty na ľahké polievky z vývaru.
Prínosy vývaru pre zdravie
V dobrom vývare je vyvarené všetko, čo ste do hrnca dali, od mäsa cez zeleninu až po korenie. Ide teda o veľmi ľahko stráviteľnú formu jedla, ktorá je veľmi bohatá na živiny a môžete ju konzumovať aj vo chvíľach, kedy je vám zle alebo nemôžete hrýzť bežné jedlo.
Pár lyžičiek vývaru postaví chorého na nohy a pokiaľ vás práve bolí vytrhnutý zub, šálka bujónu vás zahreje na duši aj na tele. Vývar sa predtým varil novopečeným mamičkám, aby nabrali po pôrode silu a rovnakú službu urobí aj dnes.
Čím je dobrý vývar prospešný pre naše zdravie:
- Obsahuje kolagén prospešný pre kĺby, vlasy a nechty
- Obsahuje minerálne látky, najmä vápnik a horčík
- Je ľahko stráviteľný - vhodný na doplnenie živín pri pooperačných diétach
- Zvyšuje priepustnosť čriev
- Podporuje prirodzený imunitný systém