Ako si zostaviť vyvážený jedálniček

Makroživiny

Skladajú sa zo sacharidov, tukov a bielkovín. Optimálny pomer makroživín je:

  • Sacharidy - 55-60%
  • Tuky - 25-30%
  • Bielkoviny - 15-20%

Mikroživiny

Sú v strave obsiahnuté vitamíny a minerály. Máme ich široké spektrum, ale napriek tomu by sme na žiadny z nich nemali zabúdať.

Jedzte pravidelne

Interval medzi jedlami by mal byť zhruba 3 hodiny. Jedlo si rozložte do 5-6 porcií denne.

Ako si zostaviť jednotlivé chody, to nám napovie nasledujúca tabuľka:

Raňajky 20-25%
Olovrant 10-15%
Obed 25-30%
Druhá desiata 10-15%
Večera 25-30%

Denný kalorický príjem

Pre každého jedinca je príjem kalórií a energie z jedla individuálny. Závisí to od hmotnosti, výšky, pohlavia, veku a množstva pohybu.

Pite veľa

Tekutiny sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého stravovania. Vyhýbajte sa sladeným nápojom, nadmiere alkoholu a kofeínu.

Tipy na raňajky

Na začiatku dňa sa zamerajte na príjem sacharidov z celozrnných výrobkov a ovocia, nenasýtených mastných kyselín zo semienok, orechov a kvalitných margarínov a bielkovín z mliečnych výrobkov. Naším tipom je domáce zdravé müsli a podomácky vyrobený jogurt .

Olovrant na ráno aj popoludní

Mali by spĺňať rovnaké požiadavky ako raňajky, ale nemali by byť až také výdatné. Na desiatu si ale môžete dopriať aj zeleninu v mnohých podobách .

Obedy

Zdravé obedy môžu byť aj rýchlo hotové. Pre inšpiráciu môžete vyskúšať hlavné chody z bulguru a kuskusu .

Večera

Na večeru by ste mali myslieť rovnako ako na obed. Množstvo prijatých kalórií i energie by malo byť totožné. Vyskúšajte napríklad recepty na zapečené paradajky .