Králik so smotanovou omáčkou je lahôdka sama o sebe, ale skúste pokrm ozvláštniť korením, ktoré sa používa na zverinu a výsledok bude ešte oveľa lepší!
INGREDIENCIA
- 4 očistené porcie králika
- 100 g slaniny
- soľ a štipka cukru
- 3 guličky borievky
- 100 g masla alebo masti
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), nakrájané na plátky
- 50 g cibule, nakrájané na plátky
- 1/2 citróna
- 12 guličiek korenia, 6 guličiek nového korenia
- 1 bobkový list, trocha tymiánu
- 600–700 ml hydinového vývaru
- cca 250 ml smotany na šľahanie
- žemľová knedľa
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Králičie diely pretiahneme rezancami slaniny.
- Osolíme a potrieme roztlčeným borievkou.
- V pekáči na tuku speníme koreňovú zeleninu, cibuľu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru s korením, novým korením, bobkovým listom a tymiánom.
- Do základu vložíme pripravené porcie králika a zvoľna upečieme v rúre domäkka, asi 50 minút až hodinu.
- Mäkké mäso vyberieme, dáme do hrnca a odložíme na teplé miesto.
- Za šťavy odstránime všetko korenie.
- Vlejeme smotanu a rozmixujeme, podľa potreby zriedime vývarom.
- Omáčku okyslíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme alebo dosladíme.
- Precedíme na mäso z králika do hrnca a dobre prehrejte.
- Podávame s žemľovou knedľou.
Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty zo srnčieho mäsa ! Pečieme, varíme a nakladáme.