Máme pre vás aj obľúbený recept na králika v smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou, podávaného s knedľou. Kto by odolal?
Čo budete potrebovať
- 1 králik
- 1 šálka mrkvy
- 2/3 šálky zeleru
- 2/3 šálky pastiera
- 1 šálka cibule
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice octu
- 2 lyžice žltej horčice
- 1/2 šálky suchého bieleho vína (voliteľne)
- 1 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- 8 guličiek korenia
- vetvička tymiánu
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- čerstvá šťava z polovice citróna
Postup
- Králika naporciujte na zadné behy, chrbát a predné behy.
- Rebrá si môžete nechať na neskôr, aby ste si z nich pripravili vývar.
- Mäso osoľte a okoreňte podľa vašej chuti.
- Vo veľkom hrnci alebo panvici vhodnej do rúry rozpustite maslo s olejom.
- Mäso opečte zo všetkých strán do zlatistej farby.
- Akonáhle je mäso opečené, dajte ho nabok a pripravte omáčku.
- Začnite pridaním asi 1 lyžice masla.
- Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu a opekajte asi 5-10 minút.
- Až bude mať zelenina zlatú farbu, je pridať cukor a dobre premiešať.
- Nechajte restovať ešte asi 2 minúty, pokiaľ cukor nezačne karamelizovať.
- Potom pridajte ocot, dobre premiešajte a nechajte 5 minút variť.
- Po odparení octovej arómy pridajte horčicu a nechajte odpariť jej silnú arómu.
- Nakoniec pridajte vývar.
- Najlepší spôsob, ako do omáčky pridať korenie, je zavrieť ho do sitka na korenie.
- Sitko pridajte do hrnca spolu s mäsom a všetkou šťavou z mäsa.
- Zakryte hrniec pokrievkou a pečte v rúre pri 175 stupňoch Celzia po dobu 60 minút.
- Po 60 minútach rúru vypnite a nechajte v horúcej rúre 30 minút.
- Mäso vyberte zo zeleninového základu a vyberte všetko korenie.
- Ponorným mixérom rozmixujte všetku zeleninu.
- Omáčka by mala mať oranžovú farbu.
- Pridajte do omáčky smotanu.
- Ďalej pridajte čerstvú šťavu z polovice citróna a soľ a korenie podľa chuti, ak je to potrebné.
- Než mäso vrátite späť do omáčky, všetky kúsky vykostite a mäso natrhajte na menšie kúsky.
- Podávajte s obľúbenou knedľou.
A čo našich 6 neodolateľných receptov na sviečkovú omáčku ? Jednoduché recepty nielen pre profesionálov!