Králik na smotane so zeleninou

Králik na smotane so zeleninou

Máme pre vás aj obľúbený recept na králika v smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou, podávaného s knedľou. Kto by odolal?

Čo budete potrebovať

  • 1 králik
  • 1 šálka mrkvy
  • 2/3 šálky zeleru
  • 2/3 šálky pastiera
  • 1 šálka cibule
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice žltej horčice
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína (voliteľne)
  • 1 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek korenia
  • vetvička tymiánu
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • čerstvá šťava z polovice citróna

Postup

  • Králika naporciujte na zadné behy, chrbát a predné behy.
  • Rebrá si môžete nechať na neskôr, aby ste si z nich pripravili vývar.
  • Mäso osoľte a okoreňte podľa vašej chuti.
  • Vo veľkom hrnci alebo panvici vhodnej do rúry rozpustite maslo s olejom.
  • Mäso opečte zo všetkých strán do zlatistej farby.
  • Akonáhle je mäso opečené, dajte ho nabok a pripravte omáčku.
  • Začnite pridaním asi 1 lyžice masla.
  • Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu a opekajte asi 5-10 minút.
  • Až bude mať zelenina zlatú farbu, je pridať cukor a dobre premiešať.
  • Nechajte restovať ešte asi 2 minúty, pokiaľ cukor nezačne karamelizovať.
  • Potom pridajte ocot, dobre premiešajte a nechajte 5 minút variť.
  • Po odparení octovej arómy pridajte horčicu a nechajte odpariť jej silnú arómu.
  • Nakoniec pridajte vývar.
  • Najlepší spôsob, ako do omáčky pridať korenie, je zavrieť ho do sitka na korenie.
  • Sitko pridajte do hrnca spolu s mäsom a všetkou šťavou z mäsa.
  • Zakryte hrniec pokrievkou a pečte v rúre pri 175 stupňoch Celzia po dobu 60 minút.
  • Po 60 minútach rúru vypnite a nechajte v horúcej rúre 30 minút.
  • Mäso vyberte zo zeleninového základu a vyberte všetko korenie.
  • Ponorným mixérom rozmixujte všetku zeleninu.
  • Omáčka by mala mať oranžovú farbu.
  • Pridajte do omáčky smotanu.
  • Ďalej pridajte čerstvú šťavu z polovice citróna a soľ a korenie podľa chuti, ak je to potrebné.
  • Než mäso vrátite späť do omáčky, všetky kúsky vykostite a mäso natrhajte na menšie kúsky.
  • Podávajte s obľúbenou knedľou.
Králik v smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou, podávaný s knedľou na tanieri s vedľa položeným príborom.
www.fromczechtousa.com

A čo našich 6 neodolateľných receptov na sviečkovú omáčku ? Jednoduché recepty nielen pre profesionálov!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.