Krehké a šťavnaté, presne také bude mäso z králika, keď ho upečiete v slanine! Pridajte k tomu zapečený karfiol so syrom a vaši hostia budú vylizovať taniere. Pre ďalšiuinšpiráciu na zapečený karfiol sa pozrite na náš web, kde nájdete ďalších 11 receptov.
Čo budeme potrebovať
- králičie mäso
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky petržlenu
- soľ
- lyžička mletej papriky
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice prepusteného masla
- 200 ml suchého bieleho vína
- 150 g prerastenej slaniny (na plátky)
- 1 červená cibuľa
- 200 g brusníc
Na karfiol
- 1 karfiol rozlámaný na veľké ružičky
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 1 lyžička horčica
- 100 g zrelého čedaru (nastrúhaného)
- soľ
- korenie
Postup
- Cesnak olúpte a prelisujte, petržlenovú vňať opláchnite a nasekajte nadrobno.
- K cesnaku pridajte petržlen, premiešajte s olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Králika potrite cesnakovo-petržlenovou zmesou.
- Vo veľkom pekáči rozohrejte prepustené maslo a králika na ňom opečte. Vyberte králika z pekáča.
- Do výpeku nalejte biele víno a nechajte prejsť varom.
- Králika obaľte do slaniny slaninou a zviažte kuchynským povrázkom.
- Králika vložte späť do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 80 ° C asi 3 hodiny.
- Červenú cibuľu olúpte, rozpoľte a nakrájajte na prúžky.
- Brusnice prepláchnite a sceďte. Brusnice spolu s cibuľou pridajte ku králikovi asi po 1 hodine varenia.
- Na zapečený karfiol so syrom si predhrejte rúru na 190 °C.
- Karfiol dôkladne umyte a vložte do veľkého hrnca s osolenou vodou. Priveďte do varu a varte 3–5 minút, kým nie je karfiol takmer mäkký, ale stále pomerne pevný.
- Omáčku pripravíte tak, že v hrnci rozpustíte maslo a vmiešate múku.
- Varte na miernu teplotu asi 1 minútu.
- Zložte z platne a postupne po troškách pridávajte mlieko a medzi každým pridávaním dobre premiešajte.
- Vráťte hrniec na platňu strednú teplotu a za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
- Vmiešajte horčicu a dve tretiny syra.
- Karfiol rozložte do zapekacej misy. Opatrne prelejte omáčkou a uistite sa, že je karfiol úplne zakrytý.
- Posypte zvyšným syrom a pečte 25–30 minút, kým nie je vrchnák zlatisto hnedý.
- Podávajte s králikom pečeným na slanine.