Chutná, bohatá omáčka s bielym vínom, kuracím vývarom, čerstvými bylinkami, kaparmi, crème fraîche a horčicou je úplne dokonalá a zdravé králičie mäso sa k nej perfektne hodí. Ochutnajte túto lahôdku aj vy!
Ingrediencie
- 1 (1 – 2 kg) králik, nakrájaný na 6 až 8 kusov
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 a ½ lyžice masla
- 1 a ½ lyžice oleja
- 1 vrchovatá šálka nakrájanej cibule a/alebo šalotky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 2 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- pár vetvička tymiánu
- 12 listov šalvie
- ½ šálky crème fraîche
- 1 lyžička nakrájaných kaparov
- nakrájaná pažítka na ozdobu
Postup
- Králika dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte veľký hlboký hrniec na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte maslo a olej.
- Za horúceho prskanie a opekajte králika po dávkach, asi 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
- Opečeného králika vyberte z hrnca a dajte bokom.
- Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu/šalotku a za občasného miešania opekajte asi 5 až 6 minút, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne.
- Dochuťte soľou a korením.
- Zasypte cibuľu múkou a miešajte, kým sa dobre nezapracuje, potom asi minútu varte, kým zmes nezačne voňať toastovo.
- Pridajte víno a 1 šálku vývaru, šľahajte, kým omáčka nezhustne.
- Zašľahajte zvyšný vývar a 1 lyžicu horčice a priveďte do varu.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Opečené kúsky králika vráťte do omáčky.
- Pridajte tymian a šalvia.
- Hrniec prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, asi 45 minút.
- Je potrebné poznamenať, že zadná časť králika sa varí rýchlejšie ako predné, takže možno bude potrebné vytiahnuť zadné kúsky o niekoľko minút skôr.
- Pomocou klieští vyberte kúsky králika z omáčky, dajte bokom a udržujte v teple.
- Dajte hrniec na strednú teplotu a priveďte obsah do varu.
- Zašľahajte crème fraîche, 1 lyžicu horčice a kapary a varte do zhustnutia, asi 5 minút.
- Ochutnajte omáčku a prípadne dokoreňte.
- Preložte králika do nahriatej servírovacej misy a prelejte omáčkou.
- Posypte pažítkou.