Králik v horčičnej omáčke

Králik v horčičnej omáčke

Chutná, bohatá omáčka s bielym vínom, kuracím vývarom, čerstvými bylinkami, kaparmi, crème fraîche a horčicou je úplne dokonalá a zdravé králičie mäso sa k nej perfektne hodí. Ochutnajte túto lahôdku aj vy!

Ingrediencie

  • 1 (1 – 2 kg) králik, nakrájaný na 6 až 8 kusov
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 a ½ lyžice masla
  • 1 a ½ lyžice oleja
  • 1 vrchovatá šálka nakrájanej cibule a/alebo šalotky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 2 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru
  • 2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • pár vetvička tymiánu
  • 12 listov šalvie
  • ½ šálky crème fraîche
  • 1 lyžička nakrájaných kaparov
  • nakrájaná pažítka na ozdobu

Postup

  1. Králika dochuťte soľou a korením.
  2. Zahrejte veľký hlboký hrniec na stredne vysokú teplotu.
  3. Pridajte maslo a olej.
  4. Za horúceho prskanie a opekajte králika po dávkach, asi 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
  5. Opečeného králika vyberte z hrnca a dajte bokom.
  6. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu/šalotku a za občasného miešania opekajte asi 5 až 6 minút, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Zasypte cibuľu múkou a miešajte, kým sa dobre nezapracuje, potom asi minútu varte, kým zmes nezačne voňať toastovo.
  9. Pridajte víno a 1 šálku vývaru, šľahajte, kým omáčka nezhustne.
  10. Zašľahajte zvyšný vývar a 1 lyžicu horčice a priveďte do varu.
  11. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
  12. Opečené kúsky králika vráťte do omáčky.
  13. Pridajte tymian a šalvia.
  14. Hrniec prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, asi 45 minút.
  15. Je potrebné poznamenať, že zadná časť králika sa varí rýchlejšie ako predné, takže možno bude potrebné vytiahnuť zadné kúsky o niekoľko minút skôr.
  16. Pomocou klieští vyberte kúsky králika z omáčky, dajte bokom a udržujte v teple.
  17. Dajte hrniec na strednú teplotu a priveďte obsah do varu.
  18. Zašľahajte crème fraîche, 1 lyžicu horčice a kapary a varte do zhustnutia, asi 5 minút.
  19. Ochutnajte omáčku a prípadne dokoreňte.
  20. Preložte králika do nahriatej servírovacej misy a prelejte omáčkou.
  21. Posypte pažítkou.
Kusy králika v omáčke s čerstvými bylinkami servírované v hrnci s lyžicou.
www.wildgreensandsardines.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.