Pomaly pečeného králika so slaninou a cesnakom v omáčke zo smotany, cideru a čerstvých byliniek si zamilujete. Je totiž nielen ľahký na prípravu, ale aj neuveriteľne lahodný. Podávajte s pečenými zemiakmi a zelenou zeleninou.
Čo budete potrebovať
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 4 plátky prerastenej slaniny, nahrubo nakrájané
- 40 g hladkej múky
- soľ a korenie
- 1 králik, naporciovaný
- 2 stredne veľké cibule nakrájané nahrubo
- 6 strúčikov cesnaku nakrájaných na tenké plátky
- 500 ml cideru (polosladký alebo suchý)
- 300 ml smotany na šľahanie
- 1 malý zväzok petržlenovej vňate, listy nasekané nahrubo
- 1 malý zväzok estragónu, listy nasekané nahrubo
Postup
- Rúru predhrejte na 150 stupňov Celzia.
- Do veľkej panvice vhodnej do rúry dajte 1 lyžicu olivového oleja a na sporáku zahrievajte na miernom ohni.
- Pridajte slaninu a opekajte, kým nebude prepečená a nezačne byť chrumkavá.
- Slaninu preložte na tanier av panvici nechajte tuk.
- Na tanier dajte múku a dochuťte ju trochou soli a hojne okoreňte.
- Kúsky králika zľahka obaľte v múke.
- Do panvice pridajte ďalšiu lyžicu olivového oleja a opečte kúsky králika po celom povrchu.
- Opečené kusy králika dávajte bokom k slanine.
- Do panvice pridajte cibuľu a cesnak (ak je panvica suchá, pridajte ďalšiu lyžicu olivového oleja), ochuťte trochou soli a korenia a restujte, kým nezačnú mäknúť a hnednúť.
- Zalejte ciderom a priveďte do varu, zoškrabnite všetky zhnednuté kúsky z dna panvice.
- Duste 2 minúty a potom do panvice vráťte slaninu a králika.
- Panvicu priklopte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte 1 a ½ hodiny.
- Vmiešajte smotanu, opäť priklopte pokrievkou a pečte ďalších 30 minút.
- Vmiešajte väčšinu estragónu a petržlenovej vňate, časť si nechajte na podávanie.
- Priklopte pokrievkou a pečte ďalších 15 minút.
- Skontrolujte, či je králik mäkký.
- Pokiaľ nie, vráťte ho do rúry a pečte, kým nebude hotový podľa vašich predstáv.
- Keď je králik hotový, môžete omáčku zredukovať, ak chcete, tým, že zapnete rúru na 220 stupňov Celzia, necháte na panvici pokrievku a pečiete, kým nebude mať omáčka tú správnu konzistenciu.
- Potom ochutnajte av prípade potreby pridajte ďalšiu soľ a korenie.
- Vmiešajte odložené bylinky, prikryte a pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
- Nechajte si chutiť!
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc . Dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?