Krehké tvarohové rožky ako od babičky

Krehké tvarohové rožky ako od babičky

Extrémne jemné a vysoko návykové tvarohové cesto! Toto lahodné, malé pečivo je sviatočný pokrm, ktorý pochádza z ostrova Kréta, ale dnes sa servíruje takmer všade a po celý rok. Podávajte ich ako lahodný dezert k popoludňajšej káve pokvapkaný teplým medom, posypaný škoricou a namletými pistáciami.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g olivového oleja
  2. 250 g jogurtu
  3. Vajcia
  4. 300 g cukru
  5. 1 kg hladkej múky
  6. 4 lyžičky prášku do pečiva
  7. ½ lyžičky vanilkového extraktu
  8. Šťava z ½ pomaranča
  9. Kôra z 1 citróna

Na náplň

  1. 1 kg plnotučného tvarohu (alebo mascarpone alebo ricotty)
  2. 250 g cukru
  3. Vajcia
  4. Bielok
  5. Lyžička mletej škorice

Na polevu

  1. 2 vajcia
  2. Lyžica vody
  3. Lyžička mletej škorice

Postup

  1. Na prípravu cesta na tvarohové rožky pridáme do veľkej misy olivový olej, cukor, jogurt a vajcia
  2. Všetko spoločne dobre premiešame, kým sa ingrediencie nespoja
  3. Prilejeme pomarančovú šťavu, pridáme citrónovú kôru a vanilkový extrakt a znova premiešame
  4. Múku preosejeme s práškom do pečiva a postupne pridávame do zmesi
  5. Cesto miesime rukami, kým nezmäkne
  6. V závislosti na múke možno budeme musieť použiť o niečo menej alebo viac múky, než vyžaduje recept
  7. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepivé
  8. Keď je cesto hotové necháme ho asi na 30 minút odpočinúť
  9. Medzitým si pripravíme náplň do rožkov
  10. Do veľkej misy rozmiešame syr a pridáme cukor, vajcia a škoricu
  11. Všetko dobre premiešame, kým sa ingrediencie nespoja
  12. Cesto položíme na pomúčený povrch
  13. Pomocou valčeka cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 centimetrov a do tvaru koláča
  14. Cesto rozkrájame na 8 trojuholníkov
  15. Na koniec každého trojuholníka pridáme lyžicu tvarohovej náplne
  16. Cesto zarolujeme smerom do stredu
  17. Rúru predhrejeme na 180-200 stupňov
  18. Tvarohové rožky dáme na veľký plech vyložený papierom na pečenie a necháme 20 minút odpočívať
  19. V mise rozšľaháme vajcia a 1 lyžicu vody a touto zmesou rožky potrieme
  20. Posypeme ich škoricou a pečieme asi 25 minút dozlatista
  21. Tvarohové rožky podávame pokvapkané medom

Tvarohu nie je nikdy dosť a preto čerpajte ďalšiu inšpiráciu z výberu tých najlepších tort z tvarohu! Upečte podľa nás napríklad túto nadýchanú mrkvovú tortu a pochutnajte si ako nikdy.

Krehké tvarohové rožky plnené jemným sladkým krémom.
Zdroj: cdkitchen.com

Túžite po ďalších chutných, jednoduchých, ale hlavne rýchlych nápadoch na sladké aj slané pečenie? S našimi receptami na slimáky z lístkového cesta už v kuchyni nestrávite viac ako 30 minút! Nestojí to za vyskúšanie? Ja myslím, že áno.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.