Extrémne jemné a vysoko návykové tvarohové cesto! Toto lahodné, malé pečivo je sviatočný pokrm, ktorý pochádza z ostrova Kréta, ale dnes sa servíruje takmer všade a po celý rok. Podávajte ich ako lahodný dezert k popoludňajšej káve pokvapkaný teplým medom, posypaný škoricou a namletými pistáciami.
Čo budeme potrebovať
- 250 g olivového oleja
- 250 g jogurtu
- Vajcia
- 300 g cukru
- 1 kg hladkej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Šťava z ½ pomaranča
- Kôra z 1 citróna
Na náplň
- 1 kg plnotučného tvarohu (alebo mascarpone alebo ricotty)
- 250 g cukru
- Vajcia
- Bielok
- Lyžička mletej škorice
Na polevu
- 2 vajcia
- Lyžica vody
- Lyžička mletej škorice
Postup
- Na prípravu cesta na tvarohové rožky pridáme do veľkej misy olivový olej, cukor, jogurt a vajcia
- Všetko spoločne dobre premiešame, kým sa ingrediencie nespoja
- Prilejeme pomarančovú šťavu, pridáme citrónovú kôru a vanilkový extrakt a znova premiešame
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a postupne pridávame do zmesi
- Cesto miesime rukami, kým nezmäkne
- V závislosti na múke možno budeme musieť použiť o niečo menej alebo viac múky, než vyžaduje recept
- Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepivé
- Keď je cesto hotové necháme ho asi na 30 minút odpočinúť
- Medzitým si pripravíme náplň do rožkov
- Do veľkej misy rozmiešame syr a pridáme cukor, vajcia a škoricu
- Všetko dobre premiešame, kým sa ingrediencie nespoja
- Cesto položíme na pomúčený povrch
- Pomocou valčeka cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 centimetrov a do tvaru koláča
- Cesto rozkrájame na 8 trojuholníkov
- Na koniec každého trojuholníka pridáme lyžicu tvarohovej náplne
- Cesto zarolujeme smerom do stredu
- Rúru predhrejeme na 180-200 stupňov
- Tvarohové rožky dáme na veľký plech vyložený papierom na pečenie a necháme 20 minút odpočívať
- V mise rozšľaháme vajcia a 1 lyžicu vody a touto zmesou rožky potrieme
- Posypeme ich škoricou a pečieme asi 25 minút dozlatista
- Tvarohové rožky podávame pokvapkané medom
Tvarohu nie je nikdy dosť a preto čerpajte ďalšiu inšpiráciu z výberu tých najlepších tort z tvarohu! Upečte podľa nás napríklad túto nadýchanú mrkvovú tortu a pochutnajte si ako nikdy.
Túžite po ďalších chutných, jednoduchých, ale hlavne rýchlych nápadoch na sladké aj slané pečenie? S našimi receptami na slimáky z lístkového cesta už v kuchyni nestrávite viac ako 30 minút! Nestojí to za vyskúšanie? Ja myslím, že áno.