Krehký jablkový koláč

Krehký jablkový koláč

Tento skvelý dezert sa stane sladkou bodkou na konci nedeľného obedu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a kúskom mäty.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 350 gramov hladkej múky
  • 20 gramov práškového cukru
  • trochu soli
  • 200 gramov masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice studenej vody

Náplň:

  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1,5 kilogramu jabĺk
  • 150 gramov práškového cukru
  • 55 gramov masla
  • ½ kávovej lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 1 vajce

Postup prípravy:

  • V miske zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
  • Pridajte studené maslo, ktoré pomocou rúk spracujte do sypkej zmesi – zmes by mala byť stále sypkej povahy, mala by sa podobať kukuričnej múke.
  • K zmesi pridajte vajcia a cesto premiešajte.
  • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
  • Medzitým si pripravte náplň do koláča.
  • Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na osminky.
  • Kúsky jabĺk vložte do misy a pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
  • K jablkám potom pridajte cukor a premiešajte.
  • Na panvici nechajte pomaly rozpustiť maslo.
  • Pridajte jablká a za stáleho miešania ich varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Potom zmes varte ešte dve minúty.
  • Teplotu varu znížte a nechajte jablká prebublávať, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
  • Akonáhle sú jablká hotové, preceďte ich a jablčnú šťavu vráťte na panvicu.
  • Zahrievajte ju, kým nezačne hustnúť a karamelizovať – asi 10 minút.
  • Nakoniec jablká so šťavou, škoricou a muškátovým orieškom premiešajte.
  • Cesto si rozdeľte na polovicu.
  • Z každej polovice vyvaľkajte plát široký asi 30 centimetrov.
  • Jeden plát vložte na plech alebo koláčovú formu, ktorá je vyložená papierom na pečenie tak, aby cesto presahovalo 1 centimeter cez okraj.
  • Na pripravené cesto dajte jablčnú náplň a zľahka ju posypte práškovým cukrom.
  • Horné okraje cesta potrite vajíčkom.
  • Priložte na náplň druhý plát cesta, ktorý prekryte presahujúcimi okrajmi cesta.
  • Nakoniec celý koláč potrite vajíčkom a posypte práškovým cukrom.
  • Nezabudnite jablkový koláč prepichnúť aspoň na 5 miestach, aby mohla voľne unikať para.
  • Pečte na 190 stupňov Celzia asi 50 minút.
pečený koláč s jablčnou náplňou
Zdroj foto: www.browneyedbaker.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.