Tento skvelý dezert sa stane sladkou bodkou na konci nedeľného obedu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a kúskom mäty.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 350 gramov hladkej múky
- 20 gramov práškového cukru
- trochu soli
- 200 gramov masla
- 1 vajce
- 2 lyžice studenej vody
Náplň:
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1,5 kilogramu jabĺk
- 150 gramov práškového cukru
- 55 gramov masla
- ½ kávovej lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- 1 vajce
Postup prípravy:
- V miske zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
- Pridajte studené maslo, ktoré pomocou rúk spracujte do sypkej zmesi – zmes by mala byť stále sypkej povahy, mala by sa podobať kukuričnej múke.
- K zmesi pridajte vajcia a cesto premiešajte.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravte náplň do koláča.
- Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na osminky.
- Kúsky jabĺk vložte do misy a pokvapkajte ich citrónovou šťavou.
- K jablkám potom pridajte cukor a premiešajte.
- Na panvici nechajte pomaly rozpustiť maslo.
- Pridajte jablká a za stáleho miešania ich varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Potom zmes varte ešte dve minúty.
- Teplotu varu znížte a nechajte jablká prebublávať, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
- Akonáhle sú jablká hotové, preceďte ich a jablčnú šťavu vráťte na panvicu.
- Zahrievajte ju, kým nezačne hustnúť a karamelizovať – asi 10 minút.
- Nakoniec jablká so šťavou, škoricou a muškátovým orieškom premiešajte.
- Cesto si rozdeľte na polovicu.
- Z každej polovice vyvaľkajte plát široký asi 30 centimetrov.
- Jeden plát vložte na plech alebo koláčovú formu, ktorá je vyložená papierom na pečenie tak, aby cesto presahovalo 1 centimeter cez okraj.
- Na pripravené cesto dajte jablčnú náplň a zľahka ju posypte práškovým cukrom.
- Horné okraje cesta potrite vajíčkom.
- Priložte na náplň druhý plát cesta, ktorý prekryte presahujúcimi okrajmi cesta.
- Nakoniec celý koláč potrite vajíčkom a posypte práškovým cukrom.
- Nezabudnite jablkový koláč prepichnúť aspoň na 5 miestach, aby mohla voľne unikať para.
- Pečte na 190 stupňov Celzia asi 50 minút.