6 najlepších receptov na kremeše alebo dezert z lístkového cesta s krémovou pudingovou náplňou

Čím viac krému, tým lepšie! Nebojte sa tieto recepty na kremeše naplniť až po okraj.

Úžasný krém z domáceho pudingu lístkové cesto zvláčni, ale pritom nerozmočí a vy si budete veľmi vychutnať kombináciu vláčneho, krehkého, ale stále chrumkavého cesta, ktoré nemá chybu.

Skúste s nami tento dezert v kombinácii s čerstvým ovocím alebo neodolateľnou liesko-orieškovou náplňou.

Garantujeme vám úplnú spokojnosť.

Video recept na kremeše

Výroba samotného dezertu môže niekomu prísť komplikovaná, preto sme si pre vás pripravili jednoduchý a prehľadný návod ako tento fantastický dezert z lístkového cesta pripraviť, bez zbytočného stresu!

How to make a simple French style vanilla slice in 30 minutes
Zdroj: French Cooking Academy

Kde sa dezert kremeš vzal?

Dezert z lístkového cesta alebo krémeša je tiež známy pod názvami ako je:

nemecky: Cremeschnitte,

maďarsky: krémes,

poľsky: napoleónka,

chorvátsky: kremšnita,

slovensky: krémeš,

slovinsky: kremšnita

Všeobecne ide o pudingový a krémový dezert bežne spájaný s bývalou rakúsko-uhorskou monarchiou.

Jeho presný pôvod však nie je známy. Toto jedlo zostáva populárne v strednej Európe a na Balkáne v rôznych variáciách, z ktorých všetky zahŕňajú lístkové cesto a pudingový krém.

V Slovinsku
V Slovinsku je recept na kremeše bežne spájaný s mestom Bled, alpskou turistickou destináciou v severozápadnom Slovinsku.

V Chorvátsku
V Chorvátsku sú dva najobľúbenejšie varianty Samoborska kremšnita z mesta Samobor a Zagrebačka kremšnita z hlavného mesta Záhrebu. Mimoriadne obľúbená Samoborská kremšnita sa vyznačuje vrškom z lístkového cesta, prevažne pudingovou krémovou náplňou a je zakončená posypom z práškového cukru. Zagrebačka kremšnita má miesto vŕšku z lístkového cesta charakteristickú čokoládovú polevu, ale základ z lístkového cesta je ponechaný.

V Srbsku, Bosne a Hercegovine
V Srbsku, Bosne a Hercegovine a Čiernej Hore je pokrm známy ako krempita „krémový koláč“. Náplň je obvykle čistý hustý puding.

V Čiernej Hore

V Čiernej Hore je najznámejšia Kotorská krempita. Okrem pôvodnej receptúry sa líši od ostatných receptov na krémeš tým, že je vyrobená z troch vrstiev cesta a dvoch vrstiev krému.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.