Hutná a krémová polievka s cesnakom je úplne ideálna do jesenných plieskaníc alebo chladných zimných dní.
INGREDIENCIA
- 40 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 2 stredne veľké cibule
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 4 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- ½ hrnčeka najemno nastrúhaného syra (eidam, gouda, parmezán)
- 1 veľký zemiak
- krutóny z rožku alebo bagety
POSTUP
- Ako prvý si upečieme cesnak (na pečenie budeme potrebovať 22 strúčikov).
- Dve lyžice olivového oleja si zmiešame so soľou a korením a cesnak tým potrieme.
- Dáme piecť na 45 minút do rúry nahriatej na 180 °C.
- Po dopečení si na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme.
- Následne pridáme tymián, upečený cesnak a zvyšok, teda 18 strúčikov, prelisovaného cesnaku.
- Necháme všetko prevoňať, potom pridáme na kocky nakrájaný zemiak.
- Všetko podlejeme vývarom a necháme variť do mäkka.
- Potom si polievku rozmixujeme do jemnej štruktúry, zjemníme smotanou a dochutíme soľou, čiernym korením.
- Podávame posypané syrom a ak chceme, potom aj s krutónmi.