Krutóny môžete pripraviť nielen z kváskového chleba, ale aj z ďalšieho pečiva. Ich chuť potom môžete ozvláštniť pridaním rozmanitého korenia a byliniek.
Ingrediencie:
Polievka
- 150 g tvrdého syra, napríklad čedaru, eidamu či goudy
- 400 g karfiolových ružičiek
- 1 zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 1 strúčik cesnaku
- 400 ml mlieka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 30 g masla
- 1 PL olivového oleja
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- bobkový list
- soľ, korenie
Krutóny
- 50 g čedaru
- niekoľko plátkov kváskového chleba
- 2 PL olivového oleja
- pol čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
- 1 PL nasekané pažítky
- soľ, korenie
Postup:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu, zeler a prelisovaný cesnak vložte do hrnca, v ktorom ste rozpustili maslo a olivový olej.
- Zeleninu poduste domäkka, približne 7-8 minút.
- Pridajte trošku soli a korenia a premiešajte.
- Následne pridajte na kúsky nakrájané karfiolové ružičky, zemiakov a bobkový list.
- Všetko zalejte mliekom a vývarom.
- Hrniec prikryte pokrievkou a priveďte do varu.
- Za občasného miešania varte približne 30 minút.
- V medziobdobí si pripravte syrové krutóny.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na plech s papierom na pečenie dajte na kúsky nakrájané plátky chleba posypané cesnakom, soľou a korením.
- Všetko pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a vložte na približne 7 minút do rúry.
- V polovici času krutóny v rúre otočte, aby sa opekli z oboch strán.
- Odstráňte zo zmesi bobkový list a za pomoci tyčového mixéra zmes rozmixujte dohladka.
- Pridajte najemno nastrúhaný syr, horčicu, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte, aby sa syr v polievke rozpustil.
- Tesne pred podávaním posypte predpripravené krutóny na plechu postrúhaným čedarom a plech vložte ešte na 2 minúty do rúry, aby sa syr rozpustil.
Táto syrová polievka sa servíruje s horúcimi krutónmi posypanými čerstvou pažítkou.