Krémová cesnaková polievka so syrom

Krémová cesnaková polievka so syrom

Krutóny môžete pripraviť nielen z kváskového chleba, ale aj z ďalšieho pečiva. Ich chuť potom môžete ozvláštniť pridaním rozmanitého korenia a byliniek.

Ingrediencie:

Polievka

  • 150 g tvrdého syra, napríklad čedaru, eidamu či goudy
  • 400 g karfiolových ružičiek
  • 1 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 stopkový zeler
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 ml mlieka
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 30 g masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • bobkový list
  • soľ, korenie

Krutóny

  • 50 g čedaru
  • niekoľko plátkov kváskového chleba
  • 2 PL olivového oleja
  • pol čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
  • 1 PL nasekané pažítky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu, zeler a prelisovaný cesnak vložte do hrnca, v ktorom ste rozpustili maslo a olivový olej.
  2. Zeleninu poduste domäkka, približne 7-8 minút.
  3. Pridajte trošku soli a korenia a premiešajte.
  4. Následne pridajte na kúsky nakrájané karfiolové ružičky, zemiakov a bobkový list.
  5. Všetko zalejte mliekom a vývarom.
  6. Hrniec prikryte pokrievkou a priveďte do varu.
  7. Za občasného miešania varte približne 30 minút.
  8. V medziobdobí si pripravte syrové krutóny.
  9. Predhrejte si rúru na 180°C.
  10. Na plech s papierom na pečenie dajte na kúsky nakrájané plátky chleba posypané cesnakom, soľou a korením.
  11. Všetko pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a vložte na približne 7 minút do rúry.
  12. V polovici času krutóny v rúre otočte, aby sa opekli z oboch strán.
  13. Odstráňte zo zmesi bobkový list a za pomoci tyčového mixéra zmes rozmixujte dohladka.
  14. Pridajte najemno nastrúhaný syr, horčicu, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte, aby sa syr v polievke rozpustil.
  15. Tesne pred podávaním posypte predpripravené krutóny na plechu postrúhaným čedarom a plech vložte ešte na 2 minúty do rúry, aby sa syr rozpustil.

Táto syrová polievka sa servíruje s horúcimi krutónmi posypanými čerstvou pažítkou.

Krém z čedaru servírovaný s domácimi cesnakovými krutónmi

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.