Nie je nič lepšie ako lenivá nedeľa! A presne pre tieto dni je nasledujúca polievka ako stvorená. Je úžasne krémová, vegánska (ak nepridáte taliansku klobásu) a ešte skvele chutí. Skúste si ju budúcu nedeľu pripraviť a budete nadšení.
INGREDIENCIA
- olivový olej
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané nadrobno
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané (alebo viac podľa chuti)
- 900 ml zeleninového vývaru
- 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 2x 420 g plechovky bielych fazule, odkvapkaných a opláchnutých
- 1 veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky alebo podľa chuti
- oregano a/alebo iná talianska koreniaca zmes podľa chuti
- 1 zväzok čierneho kelu, umytý, bez stredových rebier a nakrájaný alebo natrhaný na kúsky veľkosti sústa
- kôra z parmezánu (voliteľne)
- talianska klobása (voliteľne)
- na ozdobu: strúhaný parmezán, krutóny, čerstvá bazalka
POSTUP
- Hrniec na polievku pokvapkajte olivovým olejom.
- Smažte cibuľu na strednom plameni po dobu 5-8 minút alebo kým nezosklovatí.
- Pridajte mrkva a stopkatý zeler a restujte, kým zelenina nezmäkne, ďalších 5-8 minút.
- Pridajte cesnak a ešte pár minút restujte, pridajte vývar, paradajky (so šťavou), jednu plechovku bielych fazule, bazalku a bylinky a prípadne kôru z parmezánu.
- Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte do varu, potom stiahnite na nízku a hrniec prikryte.
- Nechajte 20-30 minút prevariť, potom stiahnite z ohňa, odstráňte kôru z parmezánu a rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
- Pridajte kel a zvyšnú plechovku bielych fazule a vráťte na sporák, kým kel mierne nezvädne a fazuľa sa neprehreje, asi 5 minút.
- Polievku podávajte ozdobenú parmezánom, krutónmi a/alebo bazalkou.
- Pokiaľ do polievky chcete pridať klobásu, opečte ju na malom množstve olivového oleja.
- Keď je klobása prepečená, vyberte ju z panvice a nakrájajte na kolieska, ktoré dajte bokom.
- Polievku varte podľa návodu vyššie a klobásu do nej pridajte vo fáze pridávania kelu a druhej plechovky bielych fazule.
- Užite si to!
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie tlakových hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?