Táto polievka je krásne krémová a jemná bez toho, aby vyžadovala smotanu. Jedinečnú chuť aj krémovosť jej dodáva olivový olej a zemiaky.
Ingrediencie:
- 2-3 kaleráby
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 1 bobkový list
- 1/4 čajovej lyžičky sladkej papriky
- soľ, korenie
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
- V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a štipku soli.
- Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne, približne 4 až 5 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak a korenie a povarte ešte minútu.
- Potom vložte do hrnca aj na kocky pokrájanú olúpanú kaleráb a zemiaky.
- Povarte približne 1-2 minúty a prilejte do hrnca zeleninový vývar a pridajte bobkový list.
- Priveďte zmes do varu a za občasného miešania varte približne 20-25 minút, kým kaleráby a zemiaky nezmäknú.
- Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte zmes dohladka.
- Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou, korením a olivovým olejom.
Táto polievka z kalerábu a zemiakov chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom.