Smotanový morčacie kaldoun plný krehkého mäsa, polievkovej zeleniny, byliniek, smotany a vína, s chuťou a arómou orechového syra Gouda. Toto je tá pravá polievka do akejkoľvek chladnej nepohody.
Čo budeme potrebovať
Na základ
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 250 ml kuracieho vývaru
Na polievku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 6 mrkví olúpaných a nakrájaných na plátky
- 2 stopkaté zelery nakrájaný na plátky
- Stredne žltá cibuľa nakrájaná na kocky
- Strúčik cesnaku nasekaný
- 750ml kuracieho vývaru
- 30 ml suchého alebo polosuchého bieleho vína
- 500 ml smotany na varenie
- ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- Lyžica sušenej petržlenovej vňate
- 3 bobkové listy
- 2 lyžičky provensálskeho korenia
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky papriky
- ¼ lyžičky vločiek červenej papriky
- 750 g varené morky nakrájané na kocky
- Gouda (nastrúhaný na ozdobu)
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na ozdobu)
Postup
- V strednom hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a 2 lyžice masla a navrch prisypeme múku
- Rýchlo šľaháme, kým sa ingrediencie dobre neprepoja
- Za občasného šľahania varíme, kým zápražka nezíska svetlo zlatohnedú farbu
- Pomaly a za stáleho šľahania prilievame do zápražky 250 ml kuracieho vývaru a rýchlo šľaháme, kým nemáme hladkú zmes
- Zápražku stiahneme z platne a odstavíme
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme 2 lyžice masla a 2 lyžice oleja na stredne vysokej teplote
- Pridáme mrkvu a zeler
- Tie restujeme 5 minút a občas premiešame
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a opekáme ju ďalšie 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí
- Pridáme nasekaný cesnak a varíme 30 sekúnd, aby sa cesnak rozvoňal
- Pomaly pridávame vývar a miešame
- Pridáme víno, zápražku a znovu dobre premiešame
- Zmes privedieme do varu a často miešame
- Znížime teplotu na nízku a pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem syra Gouda
- Varíme 15 minút a potom ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením
- Kaldoun ďalej varíme, kým nezhustne, ešte asi 30–45 minút, alebo do požadovanej konzistencie
- Bobkové listy vyhodíme
- Ozdobíme posypaním strúhaným Goudou a petržlenovou vňaťou
- Podávame s chrumkavým opečeným chlebom