Krémová polievka z morky

Krémová polievka z morky

Smotanový morčacie kaldoun plný krehkého mäsa, polievkovej zeleniny, byliniek, smotany a vína, s chuťou a arómou orechového syra Gouda. Toto je tá pravá polievka do akejkoľvek chladnej nepohody.

Čo budeme potrebovať

Na základ

  1. 2 lyžice oleja
  2. 2 lyžice masla
  3. 4 lyžice hladkej múky
  4. 250 ml kuracieho vývaru

Na polievku

  1. 2 lyžice masla
  2. 2 lyžice oleja
  3. 6 mrkví olúpaných a nakrájaných na plátky
  4. 2 stopkaté zelery nakrájaný na plátky
  5. Stredne žltá cibuľa nakrájaná na kocky
  6. Strúčik cesnaku nasekaný
  7. 750ml kuracieho vývaru
  8. 30 ml suchého alebo polosuchého bieleho vína
  9. 500 ml smotany na varenie
  10. ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  11. Lyžica sušenej petržlenovej vňate
  12. 3 bobkové listy
  13. 2 lyžičky provensálskeho korenia
  14. ½ lyžičky kurkumy
  15. ½ lyžičky papriky
  16. ¼ lyžičky vločiek červenej papriky
  17. 750 g varené morky nakrájané na kocky
  18. Gouda (nastrúhaný na ozdobu)
  19. Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. V strednom hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a 2 lyžice masla a navrch prisypeme múku
  2. Rýchlo šľaháme, kým sa ingrediencie dobre neprepoja
  3. Za občasného šľahania varíme, kým zápražka nezíska svetlo zlatohnedú farbu
  4. Pomaly a za stáleho šľahania prilievame do zápražky 250 ml kuracieho vývaru a rýchlo šľaháme, kým nemáme hladkú zmes
  5. Zápražku stiahneme z platne a odstavíme
  6. Vo veľkom hrnci rozohrejeme 2 lyžice masla a 2 lyžice oleja na stredne vysokej teplote
  7. Pridáme mrkvu a zeler
  8. Tie restujeme 5 minút a občas premiešame
  9. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a opekáme ju ďalšie 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí
  10. Pridáme nasekaný cesnak a varíme 30 sekúnd, aby sa cesnak rozvoňal
  11. Pomaly pridávame vývar a miešame
  12. Pridáme víno, zápražku a znovu dobre premiešame
  13. Zmes privedieme do varu a často miešame
  14. Znížime teplotu na nízku a pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem syra Gouda
  15. Varíme 15 minút a potom ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením
  16. Kaldoun ďalej varíme, kým nezhustne, ešte asi 30–45 minút, alebo do požadovanej konzistencie
  17. Bobkové listy vyhodíme
  18. Ozdobíme posypaním strúhaným Goudou a petržlenovou vňaťou
  19. Podávame s chrumkavým opečeným chlebom
Hustá a hutná polievka plná krému, smotany, zeleniny morčacieho mäsa.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.