Chcete skúsiť niečo menej tradičné? Potom je pre vás polievka z pečeného cesnaku to pravé.
INGREDIENCIA
- 4-5 palíc cesnaku
- 4 lyžice masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie, na chuť
- 2 lyžice medu
- 3 veľké cibule nasekané
- 3 veľké zemiaky nakrájané na kocky
- 1 vetvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 750 ml kurací vývar
- 500 ml 35% smotany na šľahanie (možno nahradiť aj 12% smotanou na varenie)
POSTUP
- Rúru rozohrejte na 180 ° C a hlavy cesnaku rozrežte pozdĺžne v polovici
- 5 strúčikov cesnaku odoberte a nakrájajte ich na plátky
- Do formy na pečenie alebo na pekáče pridajte 2 lyžice rozpusteného masla s medom, naň vyskladajte ako rozkrojené paličky cesnaku tak aj plátky
- Osoľte a okoreňte.
- Pečte 15 až 20 minút alebo pokiaľ nie je cesnak jemný a zlatisto hnedý.
- Cesnak na plátky vyberte z rúry už po piatich minútach
- Cibuľu nakrájajte na kocky a orestujte na zvyšnom masle.
- Pridajte vývar, polovicu smotany, zemiaky, tymian a bobkový list.
- Nechajte povariť asi 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Po uvarení odstráňte z polievky tymian a bobkový list.
- Vyberte cesnak z rúry a vylúpte ho zo šupky.
- Pečený cesnak po častiach vkladajte do polievky a rozmixujte ju tyčovým mixérom do hladu
- Zalejte polievku zvyšnou smotanou, prevarte a dochuťte soľou a korením.
- Hotovú polievku ozdobte na tanieri cesnakom pečeným na plátky.