Táto vegánska polievka je extra krémová, chutná a výživná. Je jednoduchá a vhodná aj pre deti. Chuť repy tu nevyniká vďaka pridaným zemiakom, mrkve a jablku, takže si na svoje prídu aj tí, čo repu nemajú práve dvakrát v láske.
Ingrediencie
- 3 – 4 lyžice olivového oleja
- 1 stredne žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 veľké strúčiky cesnaku, lisované
- 2 šálky nakrájanej repy (~ 3 veľké repy)
- 1 šálka zemiakov, nakrájaných na kocky
- 1 šálka mrkvy, nakrájané na kocky
- 1 zelené jablko, olúpané a nakrájané na kocky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 a ¼ – 1 a ½ lyžičky soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 šálka kešu mlieka
- 3 – 4 lyžice čerstvého kôpru, jemne nasekaného
Postup
- Predhrejte rúru na 190 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Umyte repu, odrežte konce a olúpte.
- Olúpané repy nakrájajte na kúsky veľké cca 1,2 cm.
- Obaľte ich 1 – 2 lyžicami olivového oleja a posypte ich trochou soli a korenia.
- Pečte 30 -3 5 minút, kým nie je repa mäkká.
- Počas pečenia raz alebo dvakrát premiešajte.
- Zahrejte veľký hrniec na strednom plameni.
- Pridajte 2 lyžice olivového oleja a po zahriatí pridajte cibuľu a restujte 5-6 minút.
- Akonáhle cibuľa zmäkne, pridajte cesnak, zemiaky, mrkvu, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Za občasného miešania varte 5 minút.
- Pridajte do hrnca pečenú repu, jablko a vývar.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou.
- Duste 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Opatrne preneste polievku do mixéra a mixujte, kým nebude hladká a krémová.
- Pridajte citrónovú šťavu a kešu mlieko a miešajte ďalších 30 sekúnd.
- Ochutnajte a podľa potreby dokoreňte.
- Nalejte polievku späť do hrnca a vmiešajte čerstvý kôpor.
- Varte ďalších 5 minút na miernom ohni.
- Podávajte horúce, pokvapkané olivovým olejom a posypané čerstvým kôprom.
Repu nemusíte spracovávať iba do polievok. Prinášame vám 12 úžasných receptov na červenú repu v sladkých aj slaných variantoch.